Kina smatra SAD odgovornim zbog dugovanja u svijetu

Dodajte komentar

Kineska vlada je poručila da su se problemi dugovanja u svijetu pogoršali zbog Vašingtona, odnosno povećanja kamatnih stopa u SAD-u.

Kina je ocijenila “neodgovornim” i “nerazumnim” izjave američke ministarke finansija Janet Yellen, koja je rekla da kreditne aktivnosti Pekinga ostavljaju zemlje u razvoju “zarobljene u dugovima”.

Kineska vlada je poručila da su se problemi dugovanja u svijetu pogoršali zbog Vašingtona, odnosno povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi SAD-a, koje je Peking nazvao “stopom bez presedana”.

“Ne prihvatamo nerazumne optužbe. SAD bi trebao preduzeti praktične akcije da pomogne zemljama u razvoju, umjesto da upire prstom u druge zemlje i daje neodgovorne komentare”, izjavo je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning, prenosi Tanjug.

Kreditiranje zemalja u razvoju

Yellen je u obraćanju američkim kongresmenima ranije rekla da je “veoma zabrinuta zbog nekih aktivnosti Kine na globalnom nivou” i da se Peking angažuje u zemljama “na način koji ih ostavlja zarobljene u dugovima i ne promoviše ekonomski razvoj”.

Prema njenim riječima, Vašington naporno radi na suprotstavljanju utjecaju Kine u međunarodnim institucijama i na kreditiranju zemalja u razvoju.

Peking je potrošio 240 milijardi dolara na “kredite za spašavanje” 22 zemlje u razvoju između 2008. i 2021. godine, pri čemu je iznos rastao posljednjih godina jer se više njih bori da otplati kredite utrošene na izgradnju infrastrukture u okviru inicijative “Pojas i put”, pokazala je nedavno objavljena studija, navodi Reuters.

Kina pregovara o restrukturiranju duga sa pojedinim zemljama, uključujući Zambiju, Ganu i Šri Lanku, te je kritikovana zbog usporavanja cijelog procesa.

Kao odgovor, pozvala je Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond (MMF) da takođe ponude rješenja za otplatu dugova.

Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *