EPCG u plusu 4,2 miliona; Đukanović: Pozitivni u nemogućim uslovima

Dobit Elektroprivrede (EPCG) na kraju prošle godine bila je 4,28 miliona eura, podaci su iz finansijskog izvještaja državne energetske kompanije.

Ostvareni rezultat je 90 odsto ili 43 miliona eura lošiji u odnosu na godinu ranije, prvenstveno zbog drastičnog rasta cijena struje u ljetnjim mjesecima, kada EPCG dominantno uvozi električnu energiju.

Komentarišući ostvareni rezultat predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović kazao je za TVCG da su i pored nemogućih uslova poslovali pozitivno.

“Treba znati da su 31. decembra akumulacije imale 100 GWH viška u odnosu na plan. Da smo to htjeli da prodamo u 2022. godini zaradili bismo još deset miliona eura, pa bi nam dobit 15 miliona. Bili smo odgovorni i to smo prodali u ovoj godini i zaradili 25 miliona. Takođe, nijesmo knjižili ni imovinu Željezare što bi nam povećalo dobit za 33 miliona. Zbog svega toga mislim da će nam biti mnogo interesantniji i neuporedivo bolji rezultat 31. marta ove godine”,  rekao je Đukanović.

Kompanija je u prošloj godini ukupno prihodovala 541,8 miliona eura, dok su rashodi bili 536,8 miliona. Troškovi poslovanja bili su 507,1 milion, troškovi zarada 26,5 miliona, a ostali poslovni rashodi 1,9 miliona.

Prihodi od prodaje porasli su 44 odsto na 516,5 miliona, ali su znatno bili veći i troškovi poslovanja koji su iznosili 507 miliona, što je 59 odsto više nego godinu ranije.

U kompaniji je na kraju 2022. radilo 1.160 radnika, 185 više nego godinu ranije.

RTCG

Check Also

“Vodovod” ukida sedam direktorskih mjesta

Broj rukovodilaca u Vodovodu biće smanjen za sedam, predviđeno je izmjenama statuta preduzeća o kojima …

Leave a Reply

Your email address will not be published.