Da li je kasno: Bajden vrši pritisak na regulatore da pooštre pravila za banke

Dodajte komentar

Predsjednik SAD Džozef Bajden zatražio je od bankarskih regulatora da pooštre neka od pravila koja su krajem prošle decenije olabavljena za regionalne banke, prisiljavajući institucije, veličine banke Silicijumske doline, da drže likvidnija sredstva dok prolaze češće testove na stres.

Koraci koje je Bijela kuća navela u četvrtak ne zahtijevaju novo zakonodavstvo i mogu ih nametnuti regulatori koji trenutno nadziru nacionalne banke, uključujući Federalne rezerve. Fed trenutno razmatra koje promjene može napraviti sam; direktor odjela za regulaciju banaka, Michael Barr, rekao je poslanicima u utorak da vidi “potrebu” za jačom likvidnošću i kapitalnim zahtjevima.

Jedan republikanski poslanik rekao je da Fed već ima moć da pozove banke kao što je Silicijumska dolina banka odgovornim, ali to nije uradio. “Umjesto da dajemo više ovlašćenja regulatorima koji su “spavali za volanom” prije ovih bankrota, trebali bismo ih smatrati odgovornim za njihovu nesposobnost da iskoriste svoje postojeće nadzorne alate”, rekao je Patrick McHenry, predsjedavajući Komiteta za finansijske usluge Predstavničkog doma.

Nadzor nad regionalnim bankama prvi put je olabavljen 2018. za vrijeme Trumpove administracije dvopartijskim prijedlogom zakona koji je redefinisao koje banke se smatraju “sistemski važnima” za one koji imaju najmanje 250 milijardi dolara imovine umjesto 50 milijardi dolara, čime su poništeni neki od najstrožih zahtjeva koju je nametnuo Kongres nakon finansijske krize 2008.

Taj zakon je takođe dao Fed-u ivlašćenja da prilagodi ta pravila, što je i učinio zajedno s drugim regulatorima 2019. Neki savezni zvaničnici, uključujući sadašnjeg predsjednika Federalne korporacije za osiguranje depozita Martina Gruenberga, usprotivili su se reviziji.

Jedna ključna mjera za 2019. koja sada privlači veliku pažnju bila je odluka Fed-a da banke sa aktivom od 100 do 250 milijardi dolara izuzme od održavanja standardizovanog „koeficijenta pokrića likvidnosti“. Odnos je dizajniran da pokaže da li zajmodavac ima dovoljno visokokvalitetnih likvidnih sredstava da preživi krizu. Ispostavilo se da je nedostatak likvidnosti veliki problem za banku Silicijumske doline jer su depoziti napustili banku, a vrijednost njene imovine pala je kako su kamatne stope rasle. Instituciju vrijednu 209 milijardi dolara regulatori su ugasili 10. marta.

Bijela kuća je u četvrtak saopštila da se bankarski regulatori “ohrabruju” da ponovo uspostave zahtjeve za likvidnost za banke sa aktivom između 100 i 250 milijardi dolara i koriste “rigorozne testove stresa likvidnosti koji utiču na rizike bržeg povlačenja u uvijek uključenom online okruženju”. Banka Silicijumske doline izgubila je 42 milijarde dolara u jednom danu jer su mnogi deponenti povukli sredstva koristeći onlajn platforme.

Bidenova administracija je takođe zatražila od regulatora da zahtijevaju da banke ove veličine prođu sveobuhvatan stres test svake godine, umjesto svake druge godine te smanje prelazni period stres testa koji je trenutno na snazi ​​za banke koje prelaze prag od 100 milijardi dolara. Regulatori su dozvolili Banci Silicijumske doline da izbjegne nadzorni stres test tri godine nakon što je prešla granicu od 100 milijardi dolara.

Izvor: Yahoo Finance

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *