Vraćaju se zakoni iz 1930-tih i tradicionalno bankarsko poslovanje?

Dodajte komentar

Vladajuća stranka italijanske premijerke Đorđe Meloni predstavila je u parlamentu nacrt zakona o odvajanju bankovnog poslovanja s građanima i kompanijama od investicionog bankarstva, što bi iz temelja izmijenilo rad zajmodavaca.

Predlog stranke Braća Italije (FdI) došao je nakon kolapsa američkog tehnološkog zajmodavca Silicon Valley Bank (SVB) te spašavanja Credit Suissa preuzimanjem od strane bankarskog konkurenta UBS-a, što je izazvalo strah od sistemske kreditne krize koja bi mogla dovesti do daljih propadanja banaka, javlja Reuters.

Takav predlog bi de facto vratio na snagu zakon iz ‘30-tih godina prošlog vijeka, koji je odbačen u ’90-ima ukidanjem regulative bankarskog poslovanja.

Kritičari u lijevim i desnim krugovima smatraju da je upravo povezivanje tradicionalnog i investicionog bankarstva bilo glavni uzrok finansijskih kriza u ovom vijeku.

Dozvola bankama koje posluju s građanima i kompanijama da se bave špekulativnom trgovinom “izuzetno je negativna za realnu ekonomiju i potkopava fundamentalne principe zaštite društvenih i etičkih temelja ekonomije”, piše u predlogu zakona stranke Braća Italije.

Prijedlog već bio u parlamentu

Prema nacrtu zakona koji je Reuters dobio na uvid, banke bi dobile rok od 12 mjeseci da reorganizuju poslovanje i izaberu hoće li poslovati s građanima i kompanijama ili se baviti trgovinom finansijskim proizvodima.

Iza prijedloga, koji je 17. marta gotovo krišom predstavljen u donjem domu parlamenta, stoje šef vladajuće stranke Tomazo Foti i njegovih 14 stranačkih kolega, uključujući bivšeg ministra ekonomije Đulija Tremontija. Foti nije odmah htio da komentariše tu informaciju.

Stranka Braća Italije promovisala je gotovo identičan zakon u prošlom sazivu parlamenta, kada je bila u opoziciji. Prijedlog je iznijela Meloni, ali nije prošao u nadležnom odboru pa nije ni stigao do poslanika.

U SAD-u sličnu reformu bankarstva, utjelovljenu u predlogu da se ponovo uvede Glass-Steagallov zakon iz 1933. godine, predlagali su ljevičari u Demokratskoj stranci, poput senatorke Elizabet Voren, napominje Reuters.

Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *