Prosječna plata 771 euro, za godinu veća 65 eura

Dodajte komentar

Prosječna plata bez poreza i doprinosa u februaru je iznosila 771 eura, dok je bruto zarada istovremeno bila 958 eura, podaci su Uprave za statistiku – Monstat.

Kako preciziraju, prosječna neto zarada u odnosu na januar zabilježila je rast od 1,8 odsto, dok je u odnosu na februar prethodne godine uvećana za 9,2 odsto.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u februaru u odnosu na zabilježile rast od 0,5% proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 1,3%”, dodaju iz Monstata.

Najveće prosječne neto plate i prošlog mjeseca primili su zaposleni u finansijskim i osiguravajućim institucijama – 1.223 eura, zatim u snabdijevanju strujom 1.158, te u vađenju ruda i kamenta 1.042 eura.

Plate veće od državnog prosjeka primili su i zaposleni u informisanju i komunikacijama 992 eura te u trgovini nekretninama 931 eura. U istoj grupi su i radnici u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti sa 886 eura, u državnoj upravi i odbrani – 855 i obrazovanju – 804, dok su angažovani u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu bili na granici sa primanjima od 771 eura.

Od januara do februara najveći je bio rast plata u informisanju i komunikacija (10,7%), vađenju ruda i kamena (10,6%), te državnoj upravi i odbrani (9,3%).

S druge strane, istovremeno su najveći pad plata imali zaposleni u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti (5,1%), poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu (4,3%), umjetnosti (3,3%) i građevinarstvu (2,6%).

Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *