Polovina potrošača zabrinuta hoće li moći da plaća račune

Dodajte komentar

Evropska komisija objavila je rezultate Consumer Conditions Scoreboard za 2023 – istraživanja o potrošačkim navikama u državama članicama, te na Islandu i u Norveškoj.

Podaci ukazuju da je gotovo polovina potrošača (48 odsto) bila zabrinuta hoće li moći da plati svoje račune, a velika većina (71 odsto) preduzela je mjere za smanjenje potrošnje energije kod kuće. Osim toga, velika većina potrošača takođe je izrazila zabrinutost za svoju sigurnost na internetu: čak 94 odsto je reklo da su zabrinuti zbog online ciljanog oglašavanja.

Od ukupnog broja, 48 odsto ispitanih izrazilo je zabrinutost za sposobnost plaćanja računa, uključujući hipoteke i prevoz na posao. Više od trećine izjavilo je da je uvećalo ušteđevinu (37 odsto), a jedan od deset je primijetio povećanje svojih hipoteka zbog promjenjivih kamatnih stopa. Kao odgovor na poskupljenja energije, više od polovine potrošača izjavilo je da su promijenili svoje navike, bilo da se radi o uštedi energije kod kuće (71 odsto), korištenjem javnih subvencija za mjere energetske učinkovitosti i/ili promjenom korištenja prevoza (28 odsto).

Iako velika većina potrošača vjeruje da bi lično trebalo da učine više kako bi doprinijeli zelenoj tranziciji i borbi protiv klimatskih promjena, bili su podijeljeni oko toga u kojoj je mjeri uticaj roba i usluge na zaštitu životne sredine promijenio njihove izbore: 43 odsto je izjavilo da na njihovu kupovinu uopšte nije uticala brige za životnu sredinu. Postoje i velike varijacije između sektora, a automobili su na vrhu popisa u smislu značaja uticaja na životnu sredinu prilikom izbora (81 odsto). Osim toga, manje potrošača je uvjereno u pouzdanost ekoloških stavova nego 2020 (-5 %), što se može pripisati višoj svijesti o “greenwashing”-u.

Kako prodaja e-trgovine raste iz godine u godinu, potrošači su sve više izloženi nepoštenim praksama. Tri najčešće prijavljene bile su: lično ciljano online oglašavanje (76 odsto), skriveno oglašavanje u rezultatima pretraživanja (75 odsto) i neiskrene recenzije potrošača (69 odsto). Što se tiče internet oglašavanja, 94 odsto izrazilo je zabrinutost, 70 odsto zabrinuto zbog neprikladne upotrebe i dijeljenja ličnih podataka, 66 odsto zbog prikupljanja internet podataka i povezanog profilisanja bez konkretnog znanja ili dogovora, a 57 odsto zbog kolačića.

ICT Business

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *