Karamanaga u OD “Barske plovidbe”,uskoro gašenje HTP “Miločer”

Dodajte komentar

Prvi čovjek Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović je na današnjoj sjednici tražio je da umjesto Seade Gutić u Odboru direktora “Barske plovidbe” bude kapetan Megdi Karamanaga.

On je pročitao predlog Vlade da Gutić, Ivica Pavlović, Miloš Raičević i Slavenka Šarić budu imenovani za članove tog tijela.

“S obzirom da sam dobro upoznat sa stanjem u ‘Barskoj plovidbi’, predlažem da koleginicu Gutić zamijeni kapetan Megdi Karamanaga jer mislim da ova ekipa, ne umanjujući značaj, već intenzivno radi na dovođenju broda koji će biti u punom vlasništvu Crne Gore”, rekao je Abazović.

On je dodao da “Karamanaga ima 20 sertifikata”, te da ih “niko u Vladi ni za šta nije predložio do sada”. Istakao je i da “preuzima obavezu” da imenuje kadrove za koje misli da su relevantni.

“To su ljudi koji mogu da pomognu u nečemu što je specifično zanimanje. Nadam se da ćemo dobiti kapetana našeg crnogorskog broda ‘Sveti Stefan’ koji će saobraćati na relaciji Ankona-Bar-Bari. Uzimam obavezu da koleginica Gutić dobije neko drugo mjesto”, dodao je Abazović.

Za HTP “Miločer” 198.000 eura

Odlučeno je i da će Vlada iz tekuće budžetske rezerve izdvojiti 198.000 eura jednokratne pomoći za budvansko Hotelsko-turističko preduzeće “Miločer” za izmirivanje prispjelih dugova i obaveza. Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović kazao je da HTP “Miločer” do sada nije bio korisnik državne pomoći i nema dovoljno novčanih sredstava za izmirenje prispjelih obaveza. Saopštio je da dug ovog HTP prema Fondu za obeštećenje po osnovu prodaje hotela “Panorama” iznosi 48.000 eura.

“To je dug iz 2003-2004. godine i bio je bio 90.000 eura. Sada je osnovni dug 48.000, a kamate su 300.000 eura. Preduzeće je trenutno u blokadi i ono nije u mogućnosti da izumiri dospjele obaveze prema banci, čime je ugrožena državna imovina. Pored obaveza prema banci, preduzeće nije u mogućnosti da izmiri dug od 18.000 eura po osnovu PDV-a koji je dospio 15. februara a po osnovu rente koja je fakturisana za prvo tromjesečje 2023. godine, kao ni tekuće obaveze”, saopštio je Đurović.

On je u ime ministarstva zatražio da Ministarstvo finansija iz tekuće budžetske rezerve izdvoji 198.000 eura, a da HTP “Miločer” naknadno dostavi informaciju o urtrušenim sredstvima. Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da se “ova stvar mora riješiti, jer HTP ‘Miločer’ nema održivo poslovanje”.

“Preduzeće je definisano da funkcioniše od rente po osnovu zakupa i drugih prihoda nema. Broj člana Borda direktora je veći od broja zaposlenih… Imamo neodrživost poslovanja i ovo treba da bude stvar za akciju u smislu definisanja statusa i potrebe opstanka preduzeća, odnosno da li ga kroz eventualno gašenje može ponovo preuzeti ‘Budvanska rivijera'”, istakao je Damjanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *