Indija će uskoro imati više stanovnika od Kine, što je dobro za njenu ekonomiju

Dodajte komentar

Ove godine Indija će postati mnogoljudnija zemlja od Kine, jer obije države trenutno imaju 1,4 milijarde stanovnika, ali su Indusi mlađi i imaju viši prirodni priraštaj.

Indijska populacija je jedna od najmlađih na svijetu – gotovo polovina zemlje, odnosno 650 miliona ljudi, ima manje od 25 godina, a porodice sa više od jednog djeteta u njoj su uobičajena pojava. S druge strane, u Kini je situacija obrnuta, stanovništvo je sve starije i sve rjeđe se odlučuje da ima više djece.

Zato će do 2047. godine svaka peta osoba na globalnom tržištu rada biti iz Indije. Tako bar kaže računica koju su izradile konsultantska kuća McKinsey & Co i Federacija indijskih privrednih i industrijskih komora. Od toga će Indija itekako imati ekonomske koristi budući da već i sada veliki broj kompanija razmatra selidbu svoje proizvodnje iz Kine u zemlje koje imaju mlado stanovništvo ali i jeftinu cijenu rada. Neke, poput Samsunga, Epla, Opoa, Šaomija i sl, su već počele da sele dio svog poslovanja u Indiju.

Ovo nije slučajno. Indija ima dobar obrazovni sistem koji školuje kvalitetne kadrove. I što je najvažnije, ona ima koga da školuje dok mnoge druge zemlje muku muče i sa natalitetom ali i sa deficitom mnogih profesija.

Radna snaga pak nije jedina prednost Indije. Kako se produbljuju tenzije između Kine i Zapada ova zemlja dobija sve važniju ulogu u međunarodnim odnosima. Razlog tome je činjenica da je ona ipak politički znatno neutralnija od Kine.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *