Triglav predlaže dividendu od 2,50 eura

Dodajte komentar

Uprava Zavarovalnice Triglav će skupštini, koja je zakazana za 6. juna, predložiti isplatu dividende za prošlu godinu u iznosu od 2,50 eura bruto po dionici, odnosno ukupno 56,8 miliona eura.

Prema predlogu, za dividendu bi se rasporedilo nešto više od polovine prošlogodišnje neto dobiti Grupe Triglav, što bi predstavljalo šest posto dividendnog prinosa.

Kako je objavila Zavarovalnica Triglav, predlog premašuje očekivanja ulagača u pogledu prosječnog dividendnog prinosa dionica evropskih osiguravajućih društava od 4,3 posto u ovoj godini.

“Zadovoljstvo nam je što možemo dioničarima predložiti atraktivnu dividendu, a istovremeno njena isplata omogućuje Grupi Triglav održavanje srednjoročne finansijske stabilnosti, dalji rast i razvoj”, rekao je predsjednik uprave osiguravajućeg društva, sažeo je u saooštenju Andrej Slapar.

Kako su dodali, u izazovnim prošlogodišnjim uslovima Grupa Triglav ostvarila je dobre rezultate koji su premašili planove, na što su, osim povećanog obima poslovanja, uticali i određeni jednokratni ili neponovljivi učinci.

Uprava i nadzorni odbor osiguravajućeg društva procjenjuju da će se isplatom predloženog iznosa dividende u srednjem roku održati primjeren nivo adekvatnosti kapitala, za koju se očekivalo da će se smanjiti prošle godine, a ujedno i kada predlažući dividendu, uzeli su u obzir procjene sadašnjih i očekivanih budućih uslova poslovanja grupe, predviđene potrebe za kapitalom te sposobnost da grupa Triglav iu budućnosti ostvari svoje strateške ciljeve.

Očekuje se da će osiguravajuće društvo objaviti sazivanje redovne godišnje skupštine dioničara 21. aprila, koja je zakazana za 6. juna, dodaju, prenosi Seebiz.

Grupa Triglav lani je zabilježila 1,60 milijardi eura prihoda, što je 10 posto više nego 2021. Dobit prije oporezivanja povećala je za 1 posto na 134,5 miliona eura, dok je neto dobit smanjena za 2 posto na 110,2 milijuna eura. objavio je početkom mjeseca putem internet stranica Ljubljanske berze.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *