Mask podržava stručnjake koji su za “pauziranje” razvoja vještačke inteligencije

Najbogatiji čovjek na svijetu Ilon Mask (Elon Musk) i grupa stručnjaka i rukovodilaca industrije za vještačku inteligenciju pozivaju na šestomjesečnu pauzu u obuci sistema moćnijih od GPT-4, rekli su u otvorenom pismu, navodeći potencijalne rizike za društvo i čovječanstvo.

U pismu, koje je izdao neprofitni Institut Future of Life i koje je potpisalo više od 1.000 ljudi, uključujući Maska i suosnivača Apple-a Stiva Voznijaka (Steve Wozniak), poziva se na pauzu u naprednom razvoju vještačke inteligencije i donošenje zajedničkih bezbednosnih protokola za sve autore, koje su razvili, implementirali i revidirali nezavisni stručnjaci, piše Reuters.

“Moćne sisteme vještačke inteligencije treba razvijati tek kada budemo uvjereni da će njihovi efekti biti pozitivni i da će njihovim rizicima moći da se upravlja“, navodi se u pismu.

U pismu se takođe navode potencijalni rizici za društvo i civilizaciju od strane sistema vještačke inteligencije koji se nadmeću u vidu ekonomskih i političkih poremećaja i pozivaju se programeri da rade sa regulatornim vlastima.

Pismo je stiglo pošto su se policijske snage Evropske unije Europol u ponedjeljak pridružile horu etičkih i pravnih upozorenja zbog napredne vještačke inteligencije kao što je ChatGPT, upozoravajući na potencijalnu zloupotrebu sistema u pokušajima krađe identiteta, dezinformacijama i sajber kriminalu.

Od svog objavljivanja prošle godine, OpenAI-ov ChatGPT koji podržava Microsoft podstakao je rivale da lansiraju slične proizvode, a kompanije da integrišu njega ili slične tehnologije u svoje aplikacije i proizvode.

(Biznis.rs)

Check Also

Anžur u ponedjeljka počinje posao u To Montenegro

Slovenac Mark Anžur upisan je u Centralni registar privrednih subjekata kao novi izvršni direktor nacionalne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.