Kreditiranje usporava zbog većih kamatnih stopa

Dodajte komentar

Kreditiranje privatnog sektora u eurozoni usporilo je u februaru. Ovo je odraz slabe potražnje za kreditima u uslovima viših kamatnih stopa i prigušene ekonomske aktivnosti, izvještava Europska centralna banka (ECB). U februaru  je godišnja stopa rasta kreditiranja privatnog sektora kliznula na 3,3 posto. Ovo je najniža razina od avgusta  2021. godine. U januaru stopa kojim se mjeri kreditiranje iznosila je 3,8 posto. Prilagođeni krediti privatnom sektoru porasli su za 4,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Najslabije od prosinca 2021., nakon 4,9-postotnog rastu u januaru.

Prilagođeni krediti kućanstvima porasli su 3,2 posto, takođe usporivši u odnosu na 3,6-postotni rast u januaru. Rast prilagođenih kredita nefinancijskim kompanijama usporio je sa 6,1 posto na 5,7 posto,.

Izvještaj ECB-a pokazao je i da je rast monetarnog agregata M3, najšireg pokazatelja ponude novca, takođe znatnije usporio, na 2,9 posto. Ovo je najniža stopa rasta od septembra 2014. U januaru uvećan je za 3,5 posto.

Najuži monetarni agregat M1 koji uključuje gotovinu u opticaju i prekonoćne depozite smanjio se pak drugi mjesec zaredom. U poređemnju s prošlogodišnjim februarom je manji za 2,7 posto. Ovo je znatno snažniji pad u poređenju s januarom kada je pao prvi puta otkada ECB prikuplja podatke, za 0,8 posto.

Banke u eurozoni mogle bi zbog previranja u finansijskom sistemu dodatno pooštriti uslove za kreditiranje. Ovo bi zakočilo ekonomski rast i inflaciju, upozorio je potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos u razgovoru za irske novine, a prenosi Tportal.

“Naša anketa o  kreditiranju već pokazuje zaoštravanje uslova finansiranja. Naš je utisak da će (previranja) dovesti do dodatnog pooštravanja kreditnih standarda u eurozoni, a to će se možda u ekonomiji odraziti u slabijem rastu i nižim stopama inflacije, kazao j Luis de Guindos, predsjednik Evropske centralne Banke

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *