IRF prošle godine plasirao preko 79 miliona eura kredita

Dodajte komentar

Investiciono-razvojni fond (IRF) plasirao je u prošloj godini preko 79 miliona kreditnih sredstava preduzećima u Crnoj Gori. Od toga je za 30 preduzeća dao kredite koji su veći od pola miliona eura. Osim toga, po osnovu faktoring aranžmana plasirano je 105,9 miliona, što je ukupno skoro 185 miliona eura.

Kredite preko 500 hiljada eura dobili su “Plantaže”, BB solar, Luka Kotor, Kastelana, Monteput, M:tel, HD Laković, Fud stajl, Naše voće, “Nikola”, Novi volvoks, “Osmanagić” Nikšić, Drvomont Kotor, Pelengić trejd, Komtrejd distribušn, Centar za reciklažu Nikšić, Kalamper, Put gros, Roming Montenegro, Sinkomerc…

Ti krediti su se uglavnom odnosili na refinansiranje i obrtna sredstva, pokazuju podaci objavljeni na sajtu IRF-a.

Najveći plasman u 2022. godini u iznosu od 7.000.000 eura odnosio se na Monteput, četiri miliona je dobio Roming Montenegro, Sinkomerc 3.500.000 eura, Kastelana dva plasmana ukupne vrijednosti 5.000.000 eura, Centar za reciklažu Nikšić, M:tel i Novi volvoks po tri miliona, Fud stajl MNE Tivat 2.700.000 eura i Komtrejd distribušn 1.950.000 eura.

BB solar, firma čiji je suvlasnik Blažo Đukanović, sin predsjednika države i DPS-a Mila Đukanovića, dobila je kredit od pola miliona eura od IRF-a, na čijem čelu su Irena Radović i Velizar Kaluđerović.

Iz IRF-a su nam kazali da je kredit BB solara odobren u okviru kreditne linije – kratkoročni krediti za likvidnost, a namjena mu je nabavka obrtnih sredstava.

– Uslovi pod kojima je klijent dobio navedeni kredit su definisani u navedenoj kreditnoj liniji, koje jednako važe za sve klijente u Crnoj Gori bez selektivnosti po bilo kojoj osnovi. Uslovi su isti nezavisno od iznosa odobrenih sredstava. Kamata po predmetnoj kreditnoj liniji je iznosila u momentu odobrenja 2,9 odsto na godišnjem nivou uz rok otplate od 12 mjeseci bez grejs perioda. Kredit se uredno otplaćuje – naveli su iz IRF-a.

Istakli su da je BB solar korisnik faktoring aranžmana – dobavljačkog faktoringa sa odobrenim limitom 600.000 eura.

– Radi se o obnovljenom faktoring aranžmanu koji je prvi put odobren 2019. godine sa limitom tri miliona eura, obnovljen 2020. godine na limit od 1,5 miliona eura, obnovljen 2021. godine na limit od milion eura, dok je u decembru 2022. godine obnovljen smanjeni limit od 600.000 eura. Ukupan obrt po ovom faktoring aranžmanu u 2022. godini iznosio je 2,1 milion eura. Sredstva iz faktoring aranžmana su korišćena za plaćanje dobavljača. Faktoring aranžman je odobren po uslovima definisanim programom koji je važio u trenutku odobrenja uz kamatnu stopu na godišnjem nivou od 4,2 odsto i naknadu od 0,2 odsto. Obaveze po faktoring aranžmanu se uredno otplaćuju – poručili su iz IRF-a.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *