Fed: Kontrola bankarskog rizika u SVB-u nije bila u skladu sa realnošću

Dodajte komentar

Regulatorno tijelo Federalnih rezervi objavilo je danas na sastanku u američkom Senatu da je uprava banke Silicijumske doline (SVB) obavila “strašno loš” posao kontrole rizika prije nego što je banka propala.

Kako javlja Reuters, članovi Senata su tražili da znaju zašto su upozorenja o problemu ignorisana.

“U osnovi, model kontrole rizika nije bio usklađen sa realnošću”, rekao je senatorima potpredsjednik Federalnih rezervi Michael Barr.

Naveo je da će uskoro biti potrebno ojačati standarde kapitala i likvidnosti za banke s aktivom većom od 100 milijardi dolara.

Predsjednik Federalne korporacije za osiguranje depozita Martin Gruenberg izjavio je da slučajevi propasti Silicon Valley Bank i Synacher Bank “pokazuju da je potrebno uvesti dodatnu institucionalnu pažnju i kontrolu, posebno u pogledu rizika kapitala, likvidnosti i kamata stope.”

Republikanci u Senatu prethodno su krivili regulatore za finansijske neuspjehe koji se događaju usred visoke inflacije.

Kažu da je to uzrokovano fiskalnim poticajima Bidenove administracije, koja je natjerala kamatne stope na, kako su naveli, agresivno visoke, dok su s druge strane demokratski zastupnici naveli da je popuštanje regulatornih tijela iz vremena Trampove administracije doprinijela aktualnim problemima bankarskog sektora.

“Mjesto zločina ne počinje s regulatorima ispred nas. “Umjesto toga, moramo pogledati banke, izvršne direktore banaka i bankarske regulatore iz Trumpove ere, koji su postavili svoju misiju da daju Wall Streetu šta god želi”, rekao je demokratski senator Sherrod Brown.

Dok su se zastupnici obiju stranaka složili da se bankama loše upravlja, republikanci su svoj bijes usmjerili i na regulatore za koje su rekli da su trebali prije pronaći i riješiti probleme.

“Ako se ne možete posvetiti misiji spašavanja i sprovoditi zakone, kako možete od Kongresa tražiti više ovlašćenja”, upitao je republikanski senator Tim Scott koji je tako izrazio sumnju u davanje preporučenih većih ovlašćenja regulatornim tijelima nakon krize.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *