Maskovo rješenje finansijske krize u SAD: Garantujte sve depozite u bankama

Dodajte komentar

Vlasnik “Tesle” i “Tvitera” Ilon Mask predložio je rješenje za trenutnu bankarsku krizu u SAD – vlada mora da ukine trenutnu gornju granicu osiguranja od 250.000 dolara za sve depozite, kako bi spriječila klijente da panično povlače svoj novac.

Mask je reagovao na izvještaje medija da američki zvaničnici traže način da privremeno osiguraju depozite preko trenutnog ograničenja od četvrt miliona dolara, a da ne moraju da dobiju odobrenje od Kongresa.

“Apsolutno neophodno”, naveo je Mask.

Bankarska kriza počela je u SAD ranije ovog mjeseca iznenadnim kolapsom “Banke Silicijumske doline” (SVB), velikog američkog zajmodavca fokusiranog na tehnološki i startap sektor. Preko 92 odsto depozita u banci bilo je neosigurano, a regulatori su zatvorili banku nakon masovnog odliva sredstava.

Krah SVB doveo je do zatvaranja drugog zajmodavca, “Signature banke”. Uspaničeni klijenti su povukli desetine milijardi dolara u gotovini iz manjih banaka i plasirali ih kod većih zajmodavaca.

Mask je još prošle sedmice pozvao Federalnu korporaciju za osiguranje depozita (FDIC) da osigura i depozite klijenata veće od 250.000 dolara.

Prošle nedjelje, agencija za kreditni rejting “Mudiz” smanjila je svoje prognoze za američki bankarski sistem sa “stabilnih” na “negativne”, navodeći kao razlog “operativno okruženje koje se brzo pogoršava”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *