BlackRock: Tržišta griješe, FED će nastaviti da podiže kamate

Dodajte komentar

Federalne rezerve će nastaviti da povećavaju kamatne stope uprkos tome što se trgovci klade  suprotno jer strah od bankarske krize potresa tržišta, naveli su iz BlackRock Inc.

Najveći svjetski fond za upravljanje novcem favorizuje obveznice vezane za inflaciju — vrijednosne papire koje nude zaštitu od rasta cijena — jer smatra da tržišta griješe u očekivanju neminovnog smanjenja kamatnih stopa u SAD dok privreda klizi ka recesiji. Ovaj put je drugačije jer su iz Feda jasno stavili do znanja da problemi koji pogađaju bankarski sektor neće zaustaviti njihovu borbu protiv inflacije, napisali su stratezi BlackRock Investment Instituta, uključujući Wei Lija, u poruci klijentima.

“Ove godine ne vidimo smanjenje kamatnih stopa – to je stara priča kada bi centralne banke žurile da spasu privredu kada je recesija na pragu”, rekli su stratezi. „Vidimo novu, nijansiraniju fazu obuzdavanja inflacije: manje borbe, ali i dalje nema smanjenja stopa.”

BlackRockovo gledište se kosi sa gledištem TD Securities i DoubleLine Capital LP, koji kažu da Fed griješi u pogledu potrebe da nastavi da podiže kamatne stope kako rizik od recesije raste. Kolaps nekoliko američkih banaka i Credit Suisse Group AG ovog mjeseca prisiljava na globalno preispitivanje monetarnih politika, istovremeno izazivajući najveće oscilacije u prinosima trezora u više od jedne decenije.

Prinosi na američke dvogodišnje zapise — među najosjetljivijim hartijama od vrijednosti na promjene u politici centralne banke — trebali su u utorak produžiti oporavak od prethodnog dana sa skoro najnižih nivoa ove godine, jer strah od širenja zaraze u bankarskom sektoru popušta. Dok su se investitori vratili cijenama u perspektivi povećanja Fed-a za četvrtinu poena u maju, oni se takođe klade da tržišta još uvijek nisu u potpunosti izašla iz loše teritorije, te bi moglo doći do popuštanja za oko 65 baznih poena do kraja godine.

Izvor: Yahoo Finance

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *