Novac curi iz banaka

Dodajte komentar

Ponedjeljak je do sada bio miran sa mješovitim azijskim tržištima dionica, ali su fjučersi na američke i evropske dionice porasli, možda zato što su prošli vikend bili bez kolapsa još jedne banke.

Postoji određeno olakšanje što je First Citizens BancShares Inc (FCNCA.O) u odmakloj fazi pregovora o preuzimanju banke Silicon Valley Bank (SIVB.O) . Bilo je i govora o tome da bi Federalne rezerve mogle proširiti svoj novi program kreditiranja banaka kao još jedan korak ka tome da uvjere štediše da je sve u redu.

Novac očigledno curi iz manjih banaka prema veći i u fondove tržišta novca, koji su u proteklom mjesecu ostvarili priliv od više od 300 milijardi dolara na rekordnih 5,1 bilion dolara. Banka Amerike napominje da su prethodna dva događaja poput ovog 2008. i 2020. praćena smanjenjem stope Fed-a.

Depoziti u malim bankama pali su za 120 milijardi dolara u sedmici do 15. marta, dok su pozajmice porasle za 253 milijarde dolara i vjerovatno je veliki dio toga bio od Fed-a.

Capital Economics ističe da su depoziti u svim bankama pali za 663 milijarde dolara u protekloj godini jer klijenti traže veći prinos.

“Osim ako banke nisu spremne da podignu svoje kamatne stope na depozite kako bi spriječile taj odliv, na kraju će morati obuzdati obim svog kreditnog portfelja, sa rezultirajućim pritiskom na ekonomsku aktivnost, još jedan razlog za očekivati ​​da recesija brzo stiže”, upozoravaju oni.

Evropske banke se suočavaju sa sličnim opterećenjima, sa dodatnim špekulativnim stresom na Deutsche Bank i opštim skokom cene kreditnih promjena. Petogodišnji CDS Deutsche Bank je u petak dostigao 222 bps, najviše od kraja 2018. godine, dok je UBS CDS skočio na 139 bps.

Credit Suisse je morao tražiti od Švajcarske narodne banke “veliki iznos od više milijardi” kako bi osigurao svoju likvidnost. Ne samo da su klijenti podizali novac, već su i druge strane tražile garancije za nastavak poslovanja, što nije ohrabrujući znak kada se međubankarsko kreditiranje toliko oslanja na povjerenje.

Izvor: Reuters

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *