Mega-štrajk radnika u saobraćaju paralisao Njemačku

Dodajte komentar

U Njemačkoj je u ponoć počeo tzv. mega-štrajk koji je paralisao gotovo sav javni prevoz, a to bi trebalo da traje do ponoći.

Gotovo sav javni prevoz uglavnom je u zastoju zbog štrajka upozorenja sindikata Verdi i EVG. Pogođen je međugradski i regionalni željeznički saobraćaj, kao i lokalni javni prevoz u nekoliko njemačkih saveznih država, kao i gotovo svi aerodromi.

Cjelodnevni štrajk počeo je u ponoć između 26. i 27. marta, a završava se večeras u ponoć, saopštila su oba sindikata. Njemački sindikat zaposlenih u javnom sektoru Verdi i sindikat željeznica i transporta EVG organizovali su mega-štrajk u koji je uključeno 120.000 zaposlenih širom zemlje preko Verdija i još 230.000 zaposlenih koje štiti sindikat EVG.

Koja su područja pogođena?

U velikom je obimu zaustavljen javni prevoz, zatvorene su pojedini auto-putevi. Njemačka željeznica Deutsche Bahn (DB) zaustavila je sav međugradski saobraćaj.

“Gotovo da nema željezničkog saobraćaja”, kazao je direktor odeljenja za ljudske resurse DB Martin Seiler i dodao da će se posljedice i sjutra osjećati.

U sedam njemačkih saveznih država gotovo ništa ne bi trebalo da saobraća u lokalnom prevozu: u Hesenu, Baden-Vitembergu, Rajna-Palatinatu, Bavarskoj, Saksoniji, Donjoj Saksoniji i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Njemački aerodromi masovno štrajkuju. Prema podacima udruženja aerodorma ADV, oko 380.000 poslovnih i privatnih putnika ne može da poleti, a zaustavljen je i putnički saobraćaj na najvećem aerodoromu – u Frankfurtu. U nedjelju na aerodormu Minhen nije bilo redovnih letova.

U mnogim će se mjestima i u utorak osjetiti posljedice štrajka upozorenja. U međugradskom saobraćaju DB-a, na primjer, trebaće neko vrijeme prije nego što se ICE i IC vozovi vrate u saobraćaj. Iz DB su poručili da se i dalje u utorak mogu očekivati ​​otkazivanja vozova, posebno tokom dana.

Stručnjaci ne očekuju da će nacionalni štrajk izazvati veću privrednu štetu.

Zbog su se odlučili na mega-štrajk?

Sa stanovišta sindikata, poslodavci pokazuju premalo razumijevanja tokom nekoliko krugova kolektivnog pregovaranja.

Za 2,5 miliona saveznih i lokalnih službenika Verdi i udruženja državnih službenika, sindikati traže 10,5 odsto veća primanja, i to najmanje po 500 eura na mjesečnom nivou. U međuvremenu, EVG se bori s nekoliko kompanija za više novca, posebno sa DB.

N1

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *