Google otkrio greške: Ovi modeli telefona mogu da budu hakovani “bez klika”

Google-ova platforma “Project Zero” otkrila je ranjivosti na pojedinim uređajima zbog kojih hakeri bez interakcije mogu da provale u uređaj.

Nedavno otkriće istraživača pokazalo je kako neki mobilni imaju ozbiljnu grešku zbog koje nije potrebna interakcija korisnika da bi se hakovani. Naziv za takvu pojavu je “hakovanje bez klika” (no-click hack) i sve što je hakeru potrebno je telefonski broj.

Google je projekat pokrenuo kako bi pronašli nedostatke u operativnom sistemu Android, Chrome i drugim aplikacijama.

U sklopu projekta otkrivena je ranjivost u Exynos modemima koje proizvodi Samsung. Četiri ranjivosti smatraju najozbiljnijima, a dopuštaju napadaču da daljinskim putem ugrozi telefon bez interakcije korisnika i zahtijevaju samo da napadač zna telefonski broj žrtve

Potencijalno ugroženi modeli su Samsung iz serija S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21, A13, A12 i A04; Vivo iz serija S16, S15, S6, X70, X60 i X30; zatim Google Pixel 6 i Pixel 7 serije, svi prenosivi uređaji sa Exynos W920 chipset-om i sva vozila koja koriste Exynos Auto T5123 chipset.

Kako bi se zaštitili, korisnici su upućeni da u postavkama uređaja isključe Wi-Fi calling i uslugu VoLTE kako bi se smanjila ranjivost i uklonio rizik. Korisnici Google Pixel telefona moraju da ažuriraju softver na najnoviju verziju, objavljenu ranije ovog mjeseca, koja uključuje “patch” za ovaj problem.

Večernji.hr

Check Also

Lidl uvodi semafore prilikom kupovine

Promotivna roba u trgovinskom lancu Lidl vrlo je popularna, pa nije neobično da kupci pohrle …

Leave a Reply

Your email address will not be published.