Goldman Sachs i JPMorgan među najvećim dobitnicima bankarske krize

Banke Golman Sachs, JPMorgan Chase i Fidelity su najveći dobitnici od investitora koji su ulivali gotovinu u fondove američkog tržišta novca u protekle dvije nedjelje, jer su kolaps dve regionalne banke i sporazum o spasavanju Credit Suisse izazvali zabrinutost za sigurnost bankovnih depozita.

Više od 286 milijardi dolara prelilo se u fondove tržišta novca do sada u martu, što ga čini najvećim mjesecom priliva od vrhunca pandemije Covid-19, prenosi Financial Times. Goldman Sachs preuzeo je skoro 52 milijarde dolara, što je povećanje od 13 odsto od 9. marta, dan prje nego što su američke vlasti preuzele banku Silicijumske doline (SVB).

JPMorgan je primio skoro 46 milijardi dolara, a Fidelity je zabilježio priliv od skoro 37 milijardi dolara, prema podacima kompanije iMoneyNet. Fondovi tržišta novca obično drže sredstva sa veoma niskim rizikom, koja je lako kupiti i prodati, ukljulujući kratkotrajni dug američke vlade.

Dostupni prinosi na ova ulaganja sada su nabolja posljednjih godina, jer su američke federalne rezerve podigle kamate na petnaestogodišnji maksimum u pokušaju obuzdavanja inflacije. U januaru i februaru bilo je manje neto priliva, a tempo priliva ubrzao se u posljednje dvije nedjelje, a primjetno je da velike štediše traže sigurno utočište, prenosi Biznis.rs.

Iako su se američki zvaničnici složili da podrže sve depozite u SVB i Signatura banci, koje su propale istog vikenda, nisu garantovali one više od 250.000 dolara u drugim institucijama. Zahvaljujući porastu tokova novca ovog mjeseca ukupna sredstva u novčanim fondovima povećana su na rekordnih 5.100 milijardi dolara, prema podacima Bank of America.

Check Also

Istraživanje: Koliki su troškovi za dijete do 18. godine

Za većinu parova imati dijete apsolutna je sreća. Međutim, postoji jedan aspekt koji nije baš …

Leave a Reply

Your email address will not be published.