Zbog niske kamate na štednju očekuju dobar plasman državnih obveznica

Ministarstvo finansija razmatra sve mogućnosti i modele zaduživanja, pa i emisiju obveznica na domaćem tržištu do preostalih pola milijarde eura, koliko je ostalo po zakonom definisanoj pozajmici, saopšteno je Pobjedi iz resora na čijem je čelu Aleksandar Damjanović. Ekonomski analitičar Oleg Filipović smatra daje to dobra ideja koja bi omogućila državi da se zaduži jeftinije nego nedavno kod Dojče banke, dok bi građani imali veći prinos od kamata na štednju, koje ostvaruju u bankama.

Iz Ministarstva navode da će, nakon analize svih mogućnosti, odlučiti koja je opcija najbolja “kako bi se stvorili uslovi za nesmetano izmirenje svih obaveza planiranih budžetom, a prije svega otplatu duga u skladu sa rokovima dospijeća, izmirenje penzija, plata, socijalnih davanja i svih drugih obaveza”. Oleg Filipović je mišljenja da emitovanje državnih obveznica na domaćem tržištu treba podržati, jer se država prije dvadesetak dana zadužila po kamatnoj stopi, koja zavisi od šestomjesečnog euribora i premašila je 9,2 odsto.

“Emitovanjem obveznica na domaćem tržištu država bi se znatno jeftinije zadužila, pretpostavljam negdje između tri i pet odsto”, kazao je Filipović, koji smatra da bi to bio podsticaj tržištu hartija od vrijednosti, a građani bi imali šansu da kupovinom državnih obveznica dobijaju kvalitetnog partnera državu i ostvare veću zaradu nego što su kamate na štednju.

“Građani sad imaju ponudu od banaka maksimalno do tri odsto na godišnjem nivou za štednju, dok bi investiranjem u državne obveznice zaradili na godišnjem nivou 60 odsto više”, rekao je Filipović.

Vjeruje da država razmišlja i da bi u tom slučaju došlo do naglog smanjivanja likvidnosti banaka, ako bi građani plasirali štednju u obveznice.

“To bi bio signal bankama da moraju povećati kamatne stope na štednju. Time bi bila ostvarena višestruka korist, jer bi građani više zarađivali, dobili bi novo tržište, a banke bi morale da se prilagođavaju novonastaloj situaciji povećavanjem kamata na štednju i drugačijem pristupu prema firmama i građanima”, smatra Filipović, koji je uvjeren i da bi banke bile izuzetno zainteresoavne za kupovinu državnih obveznica.

Savjet Centralne banke preporučio je početkom sedmice oprez prilikom donošenja odluke o zaduživanju države na domaćem tržištu, insistirajući da se prije donošenja odluke pripremi detaljna analiza uticaja na bankarski sistem.

“Emisija obveznica na domaćem tržištu mogla bi usloviti odliv depozita iz banaka, što bi se odrazilo na njihovu likvidnu poziciju, odnosno raspoloživost sredstava koje plasiraju stanovništvu i privredi”, upozorio je Savjet CBCG.

Pobjeda

Check Also

Generacija Z na luksuz gleda potpuno drugačije i brendovi moraju da se prilagode

Prošlo je nekoliko godina otkako su se trgovci dijamantima, dragim kamenjem i uopšte nakitom najviše …

2 KOMENTARI

  1. Ako je ministar finansija odlučio da bude neznaveni, čemu služi analitičar? Nije pitanje kamate već da li ministar finansija garantuje povraćaj glavnice.

    Zar je moguće da gdin Filipović namjerno ne mjeri rizik?

  2. Par stotina miliona je sitan novac za državu. Zasto se ne uzme nacin kao sto je uradjeno u Hrvatskoj. Da bi se izbegli troskovi nije se islo preko berze i nije se obračunavao porez na dobit kamata je bila 3,65 na godisnje nivou. Period orocena 2god

Leave a Reply

Your email address will not be published.