Izvršni direktor Microsofta ima ključni savjet za uspjeh u poslu

Izvršni direktor Microsofta Satia Nadela nikada nije očekivao da će voditi jednu od najvećih i najmoćnijih tehnoloških kompanija na svijetu – bio je samo uzbuđen što će tamo raditi.

Nadela se pridružio Microsoftu kao mladi inženjer 1992. godine i nakon 22-godišnjeg uspona na korporativnoj ljestvici, postao je treći izvršni direktor kompanije 2014. godine.

“Sjećam se kako sam ušao u ulaz 22 zgrade Microsofta misleći da je to najveći posao na Zemlji koji sam mogao da imam i da mi ništa više ne treba”, rekao je Nadela (55) u nedavnom intervjuu koji je dao izvršnom direktoru LinkedIn-a Rajanu Roslanskom.

Postati izvršni direktor “nije bila čak ni pomisao” u njegovom dugoročnom planu, rekao je Nadela.

Ne čekajte da vaš sljedeći posao radite najbolje što možete

Umjesto da razmišlja o napredovanju, Nadela kaže da je bio fokusiran na to da se istakne u ulozi koju je imao u to vrijeme. Jedna od najvažnijih lekcija koje je naučio tokom decenija u Microsoftu – i njegov “najbolji savjet za karijeru” – je jednostavan: “Ne čekajte da vaš sljedeći posao uradite najbolje što možete”.

“Nikada nisam mislio da posao koji radim tokom ovih 30 godina u Microsoftu bude moj put do nekog drugog mjesta. Osjećao sam da je posao koji tamo radim najvažniji. Iskreno sam se tako osjećao”, objasnio je on.

Umjesto da na vaš trenutni posao gledate kao na prepreku za postizanje ciljeva u karijeri, Nadela preporučuje da na njega gledate kao na priliku da pokažete svoj entuzijazam i posvećenost poslu, kao i spremnost da učite.

Nadelina karijera je odličan primjer kako vas ovaj stav može dovesti do unapređenja ili povećanja plate mnogo prije nego što to može bilo koji petogodišnji karijerni plan. Tokom svog rada u Microsoftu, Nadela je morao stalno da se prilagođava u zavisnosti od timova sa kojima je radio i odjeljenja kojima je rukovodio, i ujedno držao korak sa tehnologijama koje se brzo mijenjaju. On je vodio razvoj nekih od kompleksnih Microsoft proizvoda, uključujući Bing i Xbox Live.

“Ne možete rasti ako mislite da vaš rast ne proističete onoga što trenutno radite”, dodao je on.

Ako se osjećate “zaglavljeni” u poslu ili se borite da pronađete smisao, Nadela takođe ima savjet.

Razgovor koji je svojevremeno imao sa Dagom Burgumom, sadašnjim guvernerom Sjeverne Dakote, natjerao ga je da razmisli o svojoj poziciji u Microsoftu. Burgum mu je istakao važnost razmišljanja o dubljem značenju rada, koje podrazumiejva više od pukog obavljanja posla, budući da u kancelariji provodimo mnogo vremena.

“To me je navelo da se zapitam: Zašto sam u Microsoftu? Šta je to što mi daje energiju iz dana u dan?”, rekao je Nadela za CNBC.

Kako je dodao, ta motivacija dolazi iz “radoznalosti, ljubavi prema idejama i sposobnosti da se to prevede u uticaj”. Takođe, postavljanje istih pitanja o svom poslu i kompaniji može vam pomoći da procijenite da li je vaš posao usklađen sa vašim strastima i uticajem koji želite da imate na svijet oko sebe.

Blic/CNBC

Check Also

Generacija Z na luksuz gleda potpuno drugačije i brendovi moraju da se prilagode

Prošlo je nekoliko godina otkako su se trgovci dijamantima, dragim kamenjem i uopšte nakitom najviše …

Leave a Reply

Your email address will not be published.