Žugić: Rast plata stimulisao i inflaciju i tražnju za kreditima

Dodajte komentar

Jedan od ključnih unutrašnjih faktora koji utiče na inflaciju je nedavno povećanje plata, koje nije praćeno ni rastom produktivnosti niti stvaranjem nove vrijednosti, naveo je guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić na Godišnjem forumu Bečke inicijative, čiji je domaćin Narodna banka Republike Sjeverne Makedonije

“Rast zarada je stimulisao tražnju, ne samo za proizvodima i uslugama, već i za kreditima, što je u određenoj mjeri podstaklo inflatorna očekivanja i djelovalo u inflatornom pravcu. U srednjem roku, ovo može usloviti povećanje budžetskog deficita, čije je servisiranje već otežano usljed pogoršanja uslova zaduživanja”, dodao je guverner.

 

Trodnevni skup otvorila je guvernerka Narodne banke Republike Sjeverne Makedonije Anita Angelovska-Bezoska, a Žugić je govorio na prvoj panel sesiji Monetarna i fiskalna politika u svijetu visoke inflacije, uz kolege iz Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, Narodne banke Slovačke Petera Kažimira, te ministra finansija Sjeverne Makedonije Fatmira Besimija i potpredsjednicu Evropske investicione banke (EIB) Lilijanu Pavlovu.

Sa skupa je poručeno da će se “inflatorni rast ove godine usporiti, kako u razvijenim ekonomijama, tako i u ekonomijama u razvoju, kao rezultat stabilizacije cijena sirovina, smanjenja pritisaka na strani ponude i odlučne reakcije monetarnih vlasti”.

“Znaci usporavanja su već vidljivi, ali je još rano za proglašavanje pobjede nad inflacijom. Ključno je sačuvati stabilnost cijena, ali i finansijsku stabilnost, jer je to jedini način da se očuva povjerenje javnosti. Istovremeno, finansijski sistemi treba da se prilagode prelasku u zelenu i digitalnu budućnost”, istaknuto je u uvodnim govorima na prvoj panel sesiji.

Bečka inicijativa je platforma koja povezuje međunarodne finansijske institucije, bankarske regulatore i predstavnike bankarskih grupacija iz Evrope, prisutne u regionu Centralne i Jugoistočne Evrope. Osnovana je koordinacijom Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, tokom prvog talasa globalne finansijske krize 2009. godine. Na skupu u Skoplju učestvovali su guverneri centralnih banaka iz regiona Centralne i Jugoistočne Evrope i visoki predstavnici Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Evropske centralne banke i Evropske komisije, kao i predstavnici bankarskog sektora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *