Zašto banke propadaju petkom?

Dodajte komentar

Drugi bankrot po veličini u istoriji američkog bankarstva, preuzimanje Banke Silicijumske doline (SVB), desio se u petak 10. marta.

Tokom te nedjelje SVB je pokušala da proda dugoročne obveznice iz svog portfolija kako bi sakupila dovoljno novca da isplati klijente koji su podizali novac u desetinama milijardi dolara. Pokušano je i sa traženjem strateškog partnera, banke koja bi je kupila, ali do petka ništa od toga nije uspelo.

Onda je Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) preuzela banku, a centralna banka i Ministarstvo finansija su preko vikenda odlučili da garantuju za sve depozite, a ne samo za one u iznosu od 250.000 dolara koji su zakonom pokriveni, kako bi sprečili paniku na tržištu.

U narednim danima, u problemu se našla i švajcarska Credit Suisse banka. Vest o njenom preuzimanju od strane UBS banke, na inicijativu Švajcarske narodne banke i države takođe je lansirana tokom vikenda, mada samo preuzimanje još nije sprovedeno.

U krizi 2008. godine na stotine banaka u SAD je bankrotiralo i bivalo preuzeto od strane države, a većina tih bankrota dogodila se baš u petak.

Dakle, zašto banke propadaju petkom?

Odgovor je jednostavan, da bi ih država sredila preko vikenda, obezbijedila depozite klijentima tako da kada dođu u ponedjeljak na šalter bez problema dobiju svoj novac.

Ekonomista Vladimir Vučković, predavač na Mokrogorskoj, ističe da se to radi i zato što su vikendom berze zatvorene.

„To se radi kako bi se tokom vikenda situacija u banci sredila, a to što vikendom ne rade berze olakšava da ne dođe do reakcije tržišta i pada vrijednosti akcija“, napominje on.

Banke se petkom zatvaraju da bi se preko vikenda, osim sređivanja finansija, banka ukoliko nađe novog vlasnika rebrendirala, promijenila ime i izgled.

U slučaju da ne nađe novog vlasnika država može da kreira privremenu banku za premošćavanje situacije, tzv. „bridge“ banku .

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *