Kvon u pritvoru, Južna Koreja će tražiti njegovo izručenje

Južna Koreja će tražiti izručenje Do Kvona, jednog od najtraženijih svjetskih bjegunaca iz oblasti kriptokriminala uhapšenog u Crnoj Gori, rekla je danas portparolka tužilaštva u Seulu.

Iz ODT-a je Portalu RTCG potvrđeno da su južnokorejski državljani Do Kvon i Hon Čand Jun zadržani su nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu koje je završeno rano jutros.

“Tužioci Južne Koreje će preduzeti korake da vrate u zemlju Kvon Do-hjunga. Radimo na tome”, rekla je za AFP Kim He-kjung, portparolka Tužilaštva Južnog Seula.

Crnogorske vlasti su juče saopštile da je uhapšen južnokorejski državljanin Do Kvon.

Krajem decembra prošle godine, južnokorejske vlasti su saopštile da se Kvon, suosnivač i izvršni direktor kompanije Teraform labs (Terraform Labs), čije je sjedište u Singapuru, vjerovatno krije u Srbiji.

Kvona traže Južna Koreja, SAD i Singapur, a Interpol je u septembru raspisao međunarodnu potjernicu za njim. SAD su juče izdale optužnicu na 12 strana u kojoj mu se na teret stavlja osam krivičnih djela – uključujući kršenje bezbjednosnih procedura i prometa.

Optužen je za prevaru i kršenje pravila tržišta kapitala poslije kraha digitalnih novčića “tera” i “luna” u maju prošle godine, usled čega su ulagači izgubili oko 42 milijarde dolara.

RTCG/Bankar

Check Also

Auto-putem od početka godine prošlo 760.200 vozila

Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 760.200 vozila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.