Wall Street: Rast kamatnih stopa srušio berzanske indekse

Dodajte komentar

Američki indeksi su oslabili nakon što je Fed nastavio da povećava kamatne stope, dok je u isto vrijeme priznao da bi previranja u bankarskom sektoru mogla usporiti ionako krhku ekonomiju. Dionice regionalnih banaka predvodile su pad.

Dodatak padu berze i padu dionica regionalnih banaka bili su komentari ministrice finansija Dženet Jelen, koja je pododboru za odobrena sredstva američkog Senata rekla da SAD trenutno ne radi na “opštem osiguranju” za bankovne depozite,.

Dow Jones Industrial Average pao je za 530,49 bodova, ili 1,63%, zatvorivši se na 32.030,11. S&P 500 pao je 1,65% na 3.936,97. Nasdaq Composite pao je 1,6% i zatvorio na 11.669,96.

U jednom je trenutku Dow porastao za čak 201,29 bodova prije nego što je pao. S&P 500 i Nasdaq dobili su 0,9%, odnosno 1,3%, na svojim najvišim nivoima.

“Čini se da su se finansijski uslovipooštrili”, primijetio je predsjednik Feda, Džerom Pauel.

“Provjerićemo koliko je ovo ozbiljno i čini li se da će se to održati. A ako jeste, to bi lako moglo imati značajan makroekonomski učinak, a mi bismo to uračunali u naše političke odluke”, dodao je.

Fed je podigao stope za 25 baznih bodova, kao što se i očekivalo. U saopštenju, Fed-ov odbor za donošenje politika rekao je da će “pomno pratiti pristigle informacije i procijeniti implikacije na monetarnu politiku”. Osim toga, centralna banka je uklonila izraz “tekuća povećanja” iz svoje izjave.

S pozitivne strane, najnovije projekcije Fed-a zahtijevale su samo još jedno povećanje ove godine. No, Pauel je na konferenciji za novinare rekao da je borba s inflacijom daleko od kraja, prenosi portal SEEbiz.eu.

“Današnje akcije Fed-a u skladu su s našim dugogodišnjim mišljenjem da će Fed podići stope na 5,125% i pauzirati na duže razdoblje”, rekao je ekonomist Jefferiesa, Tomas Sajmons u bilješci. “Izuzev povećanja rizika zaraze unutar bankarskog sektora, očekujemo da će Fed biti suočen s vrlo sličnom političkom odlukom u maju i da će biti prisiljeni da izvrše još jedno povećanje.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *