Ukrajini je potrebno 411 milijardi dolara za obnovu

Dodajte komentar

Potrebe Ukrajine za obnovu i oporavak narasle su na 411 milijardi američkih dolara, objavila je danas Svjetska banka.

Procjena koju je izradila zajedno s ukrajinskom vladom, Evropskom komisijom i Ujedinjenim narodima veća je od 349 milijardi dolara iz izvještaja objavljenog prošlog septembra, javlja francuska novinska agencija AFP.

Svjetska banka je u danas objavljenom izvještaju upozorila da navedenu procjenu “treba smatrati minimalnom, budući da će potrebe rasti sve dok traje rat”. Kako su napisali, rat u Ukrajini bacio je 7,1 miliona ljudi u siromaštvo, uništio 15 godina napretka razvoja i proširio nejednakosti. Ukrajina navodno ima najveću potrebu za obnovom u području saobraćaja, a zatim u stanogradnji i energetici.

Obnova Ukrajine trajaće nekoliko godina, rekla je Anna Bjerde, potpredsjednica Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju, kada je objavljena procjena, dodajući da se podrška javnim ulaganjima “mora dopuniti značajnim privatnim ulaganjima kako bi se povećala dostupna sredstava za obnovu.”

Izravna šteta na zgradama i ukrajinskoj infrastrukturi iznosi više od 135 milijardi dolara, a za kritična i prioritetna ulaganja u obnovu i oporavak Kijevu bi ove godine trebalo 14 milijardi dolara, navodi AFP.

“Energetska infrastruktura, stanovanje, kritična infrastruktura, privreda i humanitarno razminiranje naših su pet prioriteta za ovu godinu”, najavio je ukrajinski premijer Denis Shmihal, dodajući da su neki radovi na obnovi već završeni. Međutim, upozorio je da razmjeri štete i potreba za obnovom “trenutno ne uključuju podatke o gubitku infrastrukture, stambenih i poslovnih prostora na okupiranim područjima”.

(Seebiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *