Predstavnici „Banke Amerike“ i američki investitori posjetili Crnu Goru

Dodajte komentar

Tim Ministarstva finansija i Centralne banke Crne Gore, na čelu sa ministrom Aleksandrom Damjanovićem, sastao se danas sa predstavnicima Korporacije Bank of America (BofA), odnosno direktorima za tržišta u razvoju iz Pariza i istraživanja za CEEMEA regiju iz Londona, Milošem Starovićem i David Haunerom, direktorima banke u odjeljenjima za istraživanja iz Dubaia Vladimirom Osakovskiyem i za kreditni rizik, Bruce Gommom, kao i predstavnicima najvećih evropskih i američkih investitora.

Kako je saopšteno iz Vlade, posjeta regionalnog menadžerskog tima BofA, organizovana je u okviru obilaska zemalja Zapadnog Balkana, sa ciljem upoznavanja potencijalnih investitora sa ukupnim makroekonomskim i fiskalnim okvirom naše zemlje, sa akcentom na oblastima od strateškog značaja za razvoj crnogorske privede koje su atraktivna za investiranje.

“Osvrćući se na parametre koji definišu investicionu klimu u našoj zemlji, ministar Damjanović je predočio da je crnogorska ekonomija mala, otvorena i fleksibilna, te da je centar privredne aktivnosti baziran na turizmu, dok se potencijal za ubrzaniji rast i razvoj prepoznaje u oblasti energetike, saobraćaja i informacionih tehnologija. U kontekstu infrastrukture, kako je ministar istakao, Crna Gora ima atraktivan geografski položaj koji omogućava dobru kopnenu i pomorsku povezanost, i koja, uz modernizovanje željeznice i završetak autoputa, može postati novo tranzitno čvorište ovog dijela Evrope”, navodi se u saopštenju.

Kako je na sastanku saopšteno, uprkos nestabilnim globalnim tokovima, uslovljenim ratom u Ukrajini, Crna Gora je u prethodnom periodu uspjela da očuva relativno stabilnu ekonomsku i monetarnu politiku i konkurentnost poslovnog ambijenta, kao i dodatno učvrsti veze sa regionom.

Ministar je poručio da je današnji sastanak dokaz da Crna Gora želi da svoje evroatlanske prioritete uskladi sa ekonomskim, te crnogorsku ekonomiju osnaži novim partnerstvima sa reputabilnim investitorima sa američkog tla.

Sastanku su u ime investitora prisustvovali : Gabriel Tenorio (Wellington), Douglas Renwick ( MetLife), Peter Szecsenyi, Eaton Vance (Morgan Stanley IM), Sorin Pirau, (Janus Henderson), Dario Scheurer (Vontobel), Mindaugas Lepeska (Ballie Gifford) I Andreas Rein (Uniqa).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *