Posle FED-a Švajcarska centralna banka povećava kamatne stope

Švajcarska narodna banka je u četvrtak podigla referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, dovodeći je na 1,5%. Stopa je četvrto uzastopno povećanje i promjena referentne stope je u skladu sa očekivanjima analitičara.

Najnovije povećanje stope dolazi pošto domaća inflacija ostaje znatno iznad cilja Švajcarske narodne banke od 0% do 2%.

Švajcarska inflacija je porasla na 3,4% u februaru u odnosu na prethodnu godinu, nadmašivši očekivanja analitičara, iako su potrošačke cijene samo delić rastućih stopa evropskih susjeda zemlje.

Kamatne stope zemlje su se prvi put pomjerile sa negativne teritorije u septembru, a švajcarska centralna banka je iznenadila tržišta u junu kada je povećala stope prvi put od 2007.

Švajcarska narodna banka je nagovijestila da bi moglo doći do daljeg povećanja kamatnih stopa ako se inflatorni pritisci nastave.

„Ne može se isključiti da će dodatna povećanja kamatne stope SNB-a biti neophodna da bi se obezbijedila stabilnost cijena na srednji rok“, navodi se u saopštenju centralne banke u decembru.

„Da bi obezbijedila odgovarajuće monetarne uslove, SNB je takođe spremna da po potrebi bude aktivna na deviznom tržištu“, dodaje se. Švajcarska nacionalna banka bila je u centru pažnje u posljednjih nedjelju dana nakon što je pristala da pozajmi zajmodavcu Credit Suisse do 50 milijardi švajcarskih franaka (53,68 milijardi dolara). Akcije zajmodavca su naglo pale na vijesti da njegov najveći investitor, Saudijska nacionalna banka, neće pružiti dalju finansijsku pomoć.

Rezultirajući spas likvidnosti i preuzimanje UBS-a došlo je nakon burne serije skandala i gubitaka za Credit Suisse.

(CNBC/Blic)

Check Also

Promet na berzi u septembru 873,2 hiljade eura

Ukupan promet na Montenegroberzi u septembru je iznosio 873,22 hiljade eura i bio je 57,27 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.