Pad isporuka uređaja za virtuelnu i proširenu stvarnost

Dodajte komentar

Globalne isporuke AR/VR uređaja pale su 20,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 8,8 miliona jedinica, prema IDC-u. Međutim, pad nije bio sasvim neočekivan s obzirom na ograničen broj dobavljača na tržištu, izazovno makroekonomsko okruženje i nedostatak masovnog prihvatanja tržišta od strane potrošača.

Rezultati za 2022. takođe su bili ometeni pritiskom poređenja s prethodnom godinom, kada je tržište ojačao Meta's Quest 2 i snažnom potrošnjom onih koji su ostali kod kuće s raspoloživim prihodom za zabavu. Kako se Quest 2 približavao svojoj drugoj godišnjici i kako su se globalne ekonomije otvarale, potrošačka i poslovna potrošnja se smanjila u dijelu AR i VR uređaja, što je dovelo do pada u 2022.

Uprkos padu, ukupno tržište predvodila je Meta s gotovo 80 odsto učešća. Na drugom mjestu je ByteDance (Pico) s 10 odsto udjela jer je firma nastavila da povećava svoj portfelj proizvoda i fokusira se na tržišta na kojima je Meta bila odsutna ili je manje poznata. Preostalih prvih pet mjesta zauzeli su DPVR, HTC i iQIYI. Još jedna značajna firma bila je Nreal koja je zauzela šesto mjesto među AR/VR uređajima, ali je zadržala prvo na AR tržištu, isporučivši gotovo 100.000 jedinica u 2022. godini.

“Dok su Meta i ByteDance uspješni u VR segmentu, Nreal je uspio polako da poveća svoju prisutnost privlačeći mobilne igrače”, rekao je Jitesh Ubrani, rukovodilac istraživanja u IDC-u.

“Iako je još rano za AR i VR, Meta je uspjela da izgradi jarak oko sebe kroz razne sadržaje prve i treće strane. Ovo je mjesto gdje drugi igrači poput Sonyja i potencijalno Applea mogu pružiti značajnu konkurenciju iako će to, dugoročno, izvršiti pritisak na druge, uključujući ByteDance i Nreal“, tvrdi Ubrani.

“Još jedno područje koje polako privlači pažnju je pomiješana stvarnost – uređaji koji se mogu prebacivati između proširene i virtualne stvarnosti”, dodao je Ramon T. Llamas, direktor istraživanja za mobilne uređaje i AR/VR pri IDC-u.

“Izdanje Meta Quest Pro prošle jeseni i najava HTC-ovog XE Elite ranije ove godine pokazuju jasnu inovaciju u pogledu onoga što je moguće za tržište ARVR-a i nije teško zamisliti da drugi slijede taj primjer. Štaviše, komercijalni korisnici su višestruki slučajevi upotrebe – u rasponu od uključivanja i orijentacije do obuke i saradnje – mogu gravitirati ovim rješenjima. Međutim, s obzirom na slab prodor AR-a i VR-a na tržište, možda će biti potrebno nekoliko ciklusa da uređaji mješovite stvarnosti dobiju na značaju”, pojašnjava Llamas.

ICT Business

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *