Održana konferencija “Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”

Dodajte komentar

Konferencija ,,Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”, bila je prilika da se sumiraju rezultati višegodišnja saradnja Crne Gore sa Narodnom republikom Kinom.

Ambasador NR Kine u Crnoj Gori,  Fan Kun, kazao je da je prijateljstvo sa našom zemljom tradicionalno i da datira još iz doba Jugoslavije, te da nema prepreka za buduću i još bolju saradnju.

“Osim kreditiranja koje je Crna Gora koristila, postoji mnogo prostora za dodatnu saradnju. Sistem privatno javnog partnerstva i koncesija privlačan je kineskim kompanijama. Imamo mogućnost, interesovanje a i strategiju, da istovremeno ulažemo u više različitih projekata u oblasti infrastrukture i energetike. Tako bi se stvorile povoljne prilike za razvoj i ulaganje kineskih investitora”,  kazao je Kun.

Poručio je da je Kina je spremna da Crnoj Gori pomogne i u regionalnoj povezanosti.

“Dobar geografski položaj Crne Gore predstavlja veliki potencijal. Crna Gora Kinu i EU treba da doživi kao tržišta sa kojima može istovremeno sarađivati jer, Kina ima odličnu saradnju sa zemljama EU i spremna je zajedno sa njima učestvuje u budućim projektima u Crnoj Gori”, objasnio je ambasador NR Kine.

U kratkim video zapisima o razvoju Kine, podsjetio je da ta zemlja ima oko 160000km autoputeva i da Crna Gora treba da nastavi izgradnju svojih. Ukazao je na veliki potencijal u razvoju luka i obnovljivim izvorima energije, podsjećajući na sve prirpdne potencijale naše zemlje.

Smatra da autoput podstiče razvoj okolnih područja i ukupne privrede Crne Gore, a posebno turizma, čime se smanjuje i jaz koji postoji u pogledu neravnomjernog razvoja sjevera i juga zemlje.

“Sa aspekta povezanosti, autoput olakšava interkonekciju Crne Gore sa zemljama regiona i ostatka Evrope i doprinosi jačanju pozicije Crne Gore kao regionalnog saobraćajnog čvorišta” poručio je Fan Kun.

Sa ambasadorom NR KIne, uglavnom je saglasan i bivši predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, i jedan od prvih zagovornika saradnje naše države sa Kinom.

“Saradnja Crne Gore sa Narodnom republikom Kinom ne mijenja njen put ka Evropskoj uniji. Naprotiv, Saradnja Crne Gore sa Kinom trebala bi da bude uređena na način kao što su to uradile zemlje EU, naročito Njemačka, Italija i Francuska. Za nastavak dobre saradnje sa Kinom potrebno je poštovati princip jednakosti koju nude, suvereniteta i ne miješati se u njihova unutrašnja pitanja. Kod nas je aktuelna predsrasuda “dužničkog ropstva” koju su stvorili pojedini subjekti van Crne Gore. Ne postoji državna politika Kine da uvede Crnu Goru, ili bilo koju drugu državu, u dužničko ropstvo”, kazao je Vujanović.

Dodao je da je sa Kinom moguće ostvariti bolju saradnju u oblasti trgovine, naročito izvoza, jer do sada su mogućnost subvencija iskoristile jedino Plantaže. Ukazao je da je sa Kinom moguće ostvariti saradnju u oblasti tradicionalne medicine, kao što su to uradile zemlje Evropske unije, kao i unaprijediti pregovore o ulaganju u infrastrukturu.

U okviru radnog dijela Konferencije održana su dva panela.

Državni sekretar u ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović, kazao je da su u toku preliminarni pregovori za izgradnju druge dionice autoputa Mateševo-Andrijevica.

“Obezbijedili smo grant od šest miliona eura za studiju održivosti za cijeli auto put i pripremu projektne i tenderske dokumentacije za nastavak. Studija bi trebalo da pokaže koja će dionica biti rađena sledeća. Za sada pregovaramo o 22 km autoputa koji će koštati oko 500 miliona eura. Ušli smo u pregovore sa Evropskom komisijom i kao rezultat imamo odobren grant od 40 odsto, 200 miliona besplatnih sredstava. Ostao bi bilo kreditno zaduženje i to sa kamatnom stopom od jedan odsto” kazao je Šahmanović.

Dodao je da je saglasan da treba raditi na obnovljivim izvorima energije.

”Moramo imati alternativu za TE Pljevlja koja će biti stavljena van funkcije. Smatram da su, osim solarnih panela, obnovljivi izvori energije dobar put ka rješenju”,  zaključio je Šahmanović.

Prodekanka za međunarodnu saradnju docent dr Tamara Backović je kazala da je Ekonomski fakultet posvećen izgradnji buducih lidera. Dodala je da studentska razmjena može biti dobro ulaganje u buduću saradnju dvije zemlje.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore, Nina Drakić je kazala  da je u 2022. godini saradnja Kine i Crne Gore mnogo veća nego prethodnih godina.

“Kod nas postoje predrasude da je kinesko tržište daleko i da bi to naše proizvode učinilo manje konkuretnim zbog dodatnih troškova. Ali, vjerujem da postoji potencijal u izvozu. Unutrašnji dogovori i organizacija bi sigurno poboljšali izvoz naših proizvoda u Kinu. A to je samo jedan od segmenata saradnje” kazala je Drakić.

Smatra da je zamajac u saradnji sa Kinom izgradnja autoputa Bar – Boljare, i da je ulaganjenu željeznicu i luku dobra perspektiva za našu privredu. Dodala je i da ne treba zanemariti turizam jer je kinezima Crna Gora interesantna tokom cijele godine. Ukazala je da je zaštita životne sredine važna oblast kojom se bavi Crna Gora, i da je Kina svojim projektima idealan partner u njenom očuvanju.

Predsjednik CTU Žarko Radulović je kazao da saradnja sa Kinom u oblasti turizma postoji, ali da je loša.

“Nezadovoljan sam saradnjom sa vladama u ovom dijelu. Njihovo nerazumijevanje je nula turista sa ovog tržišta koje ima veliki potencijal. Problem su vize, jer kineski turisti ne mogu da je dobiju online. Da se poradi na viznom rješenju, imali bi milijardu kineskih turista. Mi možemo da uradimo sve što je uradila Kina, ali zato moramo da radimo kao Kinezi”, poručio je Radulović.

Bivši nacionalni koordinator inicijative 16+1 za Crnu Goru i bivši diplomata koji je bio angažovan u Kini, Vatroslav Belan, ukazao je da vizni režim nije drugačiji nego u Hrvatskoj.

“Kineski turisti apliciranjem za šengen vizu mogu ući i u Crnu Goru. Najveća korist koju je Crna Gora imala od inicijative 16+1 jeste upravo kreditni aranžman za auto put, imajući u vidu da je on rezultat ove inicijative”, kazao je Belan.

O značaju Kine i oporavku globalne ekonomije nadrugom panelu su govorili bivši ambassador u Kini, Darko Pajović, profesori Ekonomskog fakulteta iz Beograda i Podgorice Predrag Bjelić i Danijela Jaćimović, koordinatorka Jeann Monet projekta.

Bjelić je kazao da je važno za cijeli region da sarađuje sa više partnera, pa tako i sa EU i Kinom.

“Važno je da ima obostranog interesovanja za saradnju. To može biti samo dobar preduslov za put ,kako Srbije, tako i Crne Gore, ka EU”, kazao je Bjelić.

Jaćimović je kazala da je Kina danas globalni investitor.

“To je zemlja koja uvijek ima interesovanje za investicije i saradnju. Zemlje zapadnog Balkana sa zadovoljstvom ,čini mi se, prihvataju pomoć. Evropska unija je naš veliki donator ali ekonomski razvoj zavisi od infrastrukture. A Kina je idealan partner”, poručila je Jačimović.

Pajović je podijelio lični doživljaj Kine, ukazujući da je to zemlja budućnosti.

“Politika Evropske unije ka Kini je izvozno orjentisana i ta saradnja je veoma važna. Teško je zamisliti svijet bez Kine, i obratno. Crna Gora treba da nastavi i započne nove projekte sa Kinom” poručio je Pajović.

Konferenciju Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope, modernizacija u kineskom stilu i nova prilika svijeta organizovali su Ekonomski fakultet, China Media Group i Media biro.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *