Manojlović: Narednog mjeseca počinje proizvodnja u EPCG Željezari

Dodajte komentar

Narednog mjeseca u nikšićkoj Željezari trebalo bi da počne proizvodnja, izrada metalnih konstrukcija, do juna očekuju prve megavate, dok će konkurs za posao 229 radnika biti raspisan narednih dana.To je “Vijestima” kazao direktor EPCG Željezare <strong>Đorđije Manojlović</strong>.

<!–more–>

Za petnaestak dana biće završeni pripremni radovi na sređivanju kruga, a hale su spremne za pogone konstrukcije i potkonstrukcije, dok su mašine koje će kasnije biti u upotrebi u fazi remonta.

“Za 15-ak dana očekujemo radioničarske crteže konstrukcija za elektranu na zemlji i odmah krećemo sa razradom dokumentacije, nabavkom materijala i izradom konstrukcija, tako da bi u toku aprila krenula proizvodnja”, kazao je Manojlović.

Proizvodnja metalnih konstrukcija biće u pogonu nekadašnjeg “Radventa”, dok će na krovu nekadašnje “Vučionice” biti postavljena solarna elektrana.

“Već smo krenuli u sanaciju krova ‘Vučionice’ i pripremi za postavljanje panela, gdje će biti elektrana od 1,7 megavata (MW), a radi se projekat elektrane na zemlji od pet megavati.Taj dio bi trebalo da bude završen do juna kada ćemo imati prve megavate. Namjera nam je da do kraja godine proizvodimo deset megavata, čime bismo prihodovali dovoljno sredstava da sami sebe održavamo. Na taj način bismo stvorili sigurnost, a uporedne programe bismo mogli da razvijamo jedan po jedan”, rekao je direktor EPCG Željezare.

Jedan od tih programa je pogon cinkovanja koji bi razvili zajedno sa “Cinkaonom” iz Konjica.

“Bili smo u Srebrenici i Konjicu gdje postoje savremene cinkaone i ovdje bi, kao zajednički projekat sa cinkaonom iz Konjica, razvili taj pogon. U pregovorima smo za proizvodnju sendvič panela, riječ je o termoizolacionim krovnim panelima,kao i za proizvodnju armaturne mreže”, kazao je Manojlović.

Pored čišćenja i sređivanja fabričkog kruga i hala, u toku je i popis pokretne i nepokretne imovine kako unutar Željezare, tako i van kapija fabrike.

“Oprema u ‘Čeličani’ i ‘Kovačnici’ je u dobrom stanju, jer je riječ o pogonima koji su radili.'Kovačnicu’ još nećemo pokretati jer to zahtijeva velika obrtna sredstva. Održavaju se mašine, a kada obezbijedimo novac i vidimo analize tržišta onda bismo krenuli i sa tim projektom. Vjerujem da će to biti na jesen. Što se zemljišta tiče, u Željezari imamo oko 450 hiljada metara kvadratnih, a van nje još oko 500 hiljada kvadrata.Zajedno sa opštinskom komisijom radimo popis i snimanje tog zemljišta za koje će Opština uraditi neke infrastrukturne sadržaje”, rekao je Manojlović.

Trenutno je u Željezari angažovano oko 200 radnika, a Manojlović najavljuje narednih dana raspisivanje oglasa za 229 radnih mjesta. Riječ je o broju koji je bivšim radnicima Željezare posebno značajan toliko je radnika u proizvodnji ostalo bez posla kada je bivši vlasnik, turski “Tosčelik, prekinuo proizvodnju i uručio otkaze. Skoro devet mjeseci trajala je radnička borba da Željezaru i svoja radna mjesta sačuvaju.

“Radnici su željni rada i više sam nego zadovoljan kako je protekao prvi mjesec od kada je ozvaničen početak rada nove ‘Željezare’.Trenutno je angažovano nešto preko 200 radnika, a uskoro slijedi konkurs za 229 radnih mjesta. Da se taj broj ne zaboravi. Završen je akt o sistematizaciji koji treba narednih dana da usvoji Bord direktora. Sistematizacijom je predviđeo 460 radnih mjesta, jer računam i na projekte koje planiramo, i očekujem da bi za godinu ovdje moglo da radi 450-500 radnika. Po biznis planu predviđena su 304 radnika i toliko će ih biti od jeseni, kada pokrenemo ‘Kovačnicu'”, kazao je Manojlović.

EPCG je kupila Željezaru od turskog Tosčelika za 20 miliona eura, a 23. februara je svečano ozvaničen novi rad kompanije koja je više puta neuspješno privatizovana

<strong>Poziv za male privrednike i zanatlije</strong>

Manojlović se pohvalio i jednom finom pričom za koju je uvjeren da će uskoro startovati u željezarinim halama.

’’Namjera nam je da formiramo klaster nikšićkih zanatlija. Već nam se javilo 4-5 zanatlija koji se bave drvopreradom, eloksiranom bravarijom i pozvao bih sve koji imaju mini program da se jave da bismo ih tako udružili kako bi mogli da apliciraju za povoljnosti biznis zone”, kazao je Manojlović.

<strong>Vijesti</strong>

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *