Cijene zlata rastu, uskoro može dostići rekordni nivo

Dodajte komentar

Cijene zlata imaju prostora za dalji rast u atmosferi bankarske krize, dok se čeka nova odluka Feda o kamatnim stopama. Rekordni nivo cijena zlata uskoro bi mogao postati stvarnost.

“Brži zaokret Fed-a u vezi s povećanjem kamatnih stopa vjerovatno će uzrokovati novi skok cijene zlata zbog potencijalnog daljnjeg pada američkog dolara i prinosa na obveznice”, rekla je za CNBC Tina Teng iz CMC Markets.

Ona očekuje da će se zlatom trgovati između 2.500 i 2.600 dolara za uncu.

Ulagači su pojačano ulazili u zlato i državne obveznice dok su dionice banaka bile pogođene zatvaranjem Silicon Valley Banka i propašću Credit Suisse-a.

Zlatom se trguje po 1.940,68 dolara za uncu. U ponedjeljak je premašilo 2.000 dolara i dostiglo najviši nivo  od marta 2022. Zlato je poraslo oko 10% od početka marta ove godine, kada se dogodila kriza u SVB-u.

Najviša cijena zlata svih vremena bila je 2.075 dolara u avgustu 2020, prema podacima Refinitiva. Potražnja centralnih banaka vjerojatno će davati dodatni vjetar u leđa.

“Nastavak kupovine zlata centralnih banaka dobar je znak za dugoročne cijene”, rekao je izvršni direktor Randy Smallwood iz Wheaton Precious Metals.

Smallwood predviđa da će cijene zlata doseći 2.500 dolara.

Potražnja za zlatom naglo je porasla na 11-godišnji maksimum 2022, zahvaljujući “kolosalnim kupovinama centralnih banaka”, prema Svjetskom savjetu za zlato. Centralne banke prošle godine su kupile najviše zlata u 55 godina – 1.136 tona.

Krajem marta, Fitch Solutions je predvidio da će zlato dostići nivo od 2.075 dolara “u narednim sedmicama”. Firma je te izglede zasnovala na “globalnoj finansijskoj nestabilnosti”, dodajući da očekuje da će zlato “ostati povišeno u narednim godinama u poređenju s nivoom prije Covida”.

Craig Erlam, viši tržišni analitičar u mjenjačnici Oanda, slaže se s pozitivnim izgledima Fitcha.

“Mislim da je vrlo vjerovatno da ćemo vidjeti snažnu poziciju zlata u narednim mjesecima. Čini se da se zvijezde slažu za zlato koje bi uskoro moglo da dostigne nove vrhunce”, rekao je on.

“Kamatne stope su na vrhuncu ili blizu njega, rezovi se sada određuju ranije nego što se očekivalo zbog nedavnih događaja u bankarskom sektoru”, dodao je Erlam, koji je dodao kako misli da će ta dinamika podstaći potražnju za zlatom, čak i ako se podudara sa slabijim dolarom.

Ulagači pomnot prate sljedeće poteze Federalnih rezervi i njihov uticaj na cijene zlata.

Fed je započeo svoj dvodnevni sastanak u utorak. Na njemu se očekuje da će odobriti povećanje stope za 25 baznih bodova, iako se predviđanja razlikuju među analitičarima.

“Sve u svemu, Fed će morati birati između više inflacije ili recesije, a oba ishoda su pozitivni za zlato”, rekla je Nicky Shiels, rukovodilac sektora za strategije metala u MKS Pamp, te predviđa da će zlato porasti na 2.200 dolara za uncu.

Slabljenje dolara moglo bi podrži cijene zlata, prema HSBC-jevom glavnom analitičaru za plemenite metale Jamesu Steelu, koji očekuje porast od 25 baznih bodova od Fed-a.

SEEbiz

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *