Alecta prodala dionice First Republica uz ogroman gubitak

Najveći švedski penzioni fond Alecta objavio je da je prodao dionice posrnule američke banke First Republic uz gubitak od 7,5 milijardi kruna (676 milijuna eura).

“Budućnost banke nosi previsok stepen neizvjesnosti, s obzirom na činjenicu da su agencije snizile njezin rejting u neinvesticionu kategoriju”, rekao je u utorak izvršni direktor švedskog fonda Magnus Billing.

Standard & Poor’s snizio je bančin rejting dva puta u samo četiri dana, a i Moody’s od prošlog petka kupovinu dužničkih papira banke svrstava u kategoriju špekulacija.

Direktor švedskog fonda naglasio je u utorak i da dosadašnja finansijska podrška First Republicu nije stišala turbulencije, procijenivši gubitak na prodaji dionica na 7,5 milijardi švedskih kruna.

Prema izvještaju za 2022. godinu, Alecta je u portfelju držala dionice First Republica vrijedne oko devet milijardi kruna.

First Republic, sa sjedištem u San Franciscu, izgubio je od početka godine oko 90 posto tržišne vrijednosti, a njegova budućnost i dalje je neizvjesna, uprkos podršci velikih američkih banaka koju koordiniraju ministarstvo finansija i centralna banka, napominje agencija dpa.

Izvor: SEEbiz

Check Also

Odloženo suđenje Miomiru Mugoši u slučaju “Carine”

Suđenje bivšem gradonačelniku Podgorice i nekadašnjem funkcioneru DPS-a Miomiru Mugoši slučaju “Carine” koje je jutros …

Leave a Reply

Your email address will not be published.