Pejaković: Kriza u nekoliko svjetskih banaka neće uticati na nas

Kriza u nekoliko svjetskih banaka neće uticati na bankarski sustem u Crnoj Gori, ističe Bratislav Pejaković iz Udruženja banaka. Kako je napomenuo gostujući u Jutarnjem programu TVCG, nijesmo imali poslovne odnose sa bankama u SAD i Švajcarskoj koje su u krizi, pa nema opasnosti od direktnog uticaja na naš bankarski sistem.

“Mi nijesmo imali poslovne odnose sa ovim bankama, pa nema opasnosti od direktnog uticaja krize na naš bankarski sistem”, kazao je Pejaković.

Objašnjava da u svakom poslu, pa i u bankarskom, postoje ciklusi uspona i pada, ali ovo što se desilo u SAD je malo neobično.

“Neki propisi se nijesu poštovali i vezivali su najveći dio aktivnosti za AI industriju. Imali smo i u slučaju američkih banaka i u slučaju Kredit svis brzu reakciju svjetskih banaka koje su koordinirano preuzele mjere”, kazao je Pejaković.

Švajcarska centralna banka je, kaže, preko 50 milijardi franaka ubacila u Kredit svis, a banke u SAD koje su poklekle već imaju druge koje će ih preuzeti.

“Bankrstvo prije 10 godina i danas su dva svijeta, ali kriza iz 2008. teško da može da se ponovi, jer je uspostavljen sistem međusobne saradnje banaka. Evropska centralna banka je uvela i sanacione fondove, a to i mi imamo, jer smo usklađeni sa EU regulativama. Imamo Fond za osiguranje depozita koji je sada na 50.000 eura, uskoro će biti povećan na 100.000, i imamo i Sanacioni fond, tako da eventualni problem u nekoj našoj banci bi se riješio, a da to ne bude na teret budžetskih korisnika. Ti se fondovi pune komercijalnim bankama, tako da nema mjesta za paniku”, poručuje Pejaković.

Check Also

Prof. dr Maurizio Dallocchio, Univerzitet Bocconi: Investitori mogu diverzifikovati svoj portfolio ulaganjima u CG

„Investitori koji razmišljaju o diverzifikaciji svog portfolija mogu naći dobro poslovno okruženje u Crnoj Gori. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.