Evo ko su najveći gubitnici spašavanja Credit Suissea

Dodajte komentar

Kapital jednog dijela vlasnika obveznica Credit Suissea biće izbrisan nakon preuzimanja posrnule banke od strane UBS-a. Investicije vrijedne čak 16 milijardi švicarskih franaka (17 milijardi dolara) postaju bezvrijedna.

Švajcarski regulator FINMA objavio je u nedjelju da će takozvane dodatne obveznice prvog reda, koje se naširoko smatraju relativno rizičnim ulaganjima, biti otpisane na nulu kao dio aranžmana kojim je spašen Credit Suisse.

Taj je potez razljutio vlasnike obveznica Credit Suisse AT1 jer su njihova ulaganja očito izgubljena, dok će dioničari dobiti isplate kao dio preuzimanja. Obično bi se vlasnička ulaganja klasifikovala kao sekundarna u odnosu na AT1 obveznice.

Stoga se odluka “može protumačiti kao učinkovita podređenost vlasnika obveznica AT1 dioničarima”, rekli su kreditni stratezi Goldman Sachsa u istraživačkoj bilješci objavljenoj u nedjelju.

“To takođe predstavlja najveći gubitak koji je ikada nanesen investitorima u obveznice AT1 od nastanka klase imovine nakon globalne finansijske krize”, dodali su.

Međutim, potez FINMA-e ne bi trebao da predstavlja šok, izjavila je Elisabeth Rudman, globalni rukovodioc finansijskih institucija u DBRS Morningstar, u ponedjeljak za CNBC-jev “Squawk Box Europe”.

“AT1 su tu da apsorbuju gubitke, tako da to nije iznenađenje”, rekla je. “Učinili su ono što su trebali da učine.”

AT1 obveznice, takođe poznate kao uslovne konvertibilne ili “CoCos”, vrsta su duga koji se smatra dijelom regulatornog kapitala banke. Vlasnici ih mogu pretvoriti u vlasnički kapital ili ih zapisati u određenim situacijama – na primjer kada odnos kapitala banke padne ispod prethodno dogovorenog praga, piše SEEbiz.

AT1 su stvorene nakon finansijske krize kao način prebacivanja rizika s poreznih obveznika u kriznim situacijama. Zbog povećanog faktora rizika često imaju veće prinose od ostalih obveznica.

Ugovor o preuzimanju Credit Suissea, vrijedan 3,2 milijarde dolara, od strane konkurentske švajcarske banke UBS dogovoren je u nedjelju uz pomoć švajcarskih vlasti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *