CBCG: Bankrot SVB nema uticaja na bankarski sistem u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Bankrot Banka Silicijumske doline – Silicon Valley Bank (SVB) i nestabilnost Credit Suisse u ovom trenutku ne mogu imati uticaj na stabilnost bilo koje banke u Crnoj Gori, odnosno bankarskog sistema kao cjeline, stav je Centralne banke Crne Gore.

Iz vrhovne monetarne institucije ističu da pažljivo prate situaciju, “iako je mogućnost da se problemi sa ovim bankama odraze na bankarski sistem Crne Gore, vrlo limitirana”.

“Ranjivosti problematičnih evropskih i američkih banaka su individualne i različitih uzroka. Švajcarska banka je sistemski važna institucija, te je očekivana državna pomoć u oporavku. Naglašavamo da samo jedna crnogorska banka ima marginalnu izloženost prema Credit Suisse banci u iznosu manjem od 5.000 eura, tako da nestabilnost navedene banke ne može imati bilo kakav uticaj na stabilnost bilo koje banke u Crnoj Gori, niti bankarskog sistema kao cjeline. Sa druge strane, kolaps američke banke SVB je ukazao na moguću sistemsku ranjivost banaka, pri čemu treba istaći da u SAD postoji drugačiji režim supervizije u odnosu na crnogorski. SVB je bila u tzv. IV kategoriji, za koju važe blaži standardi likvidnosti i veći dio aktive nije bio procijenjen po tržišnim standardima”, preciziraju iz CBCG.

Posebno ističu da su standardi koje banke moraju da ispune u Crnoj Gori kada je riječ o kapitalu i likvidnosti daleko strožiji.

“Bankarski sistem naše države je stabilan, visoko likvidan i solventan. Svi ključni pokazatelji poslovanja su značajno iznad regulatornog minimuma. Prema poslednjim raspoloživim podacima, koeficijent solventnosti je iznosio 19,32, dok likvidna aktiva iznosi preko 1,8 milijardi eura, što je izuzetno visok nivo za malo tržište kao što je crnogorsko”, dodaje se u saopštenju.

Pa, i pored odličnih pokazatelja bankarske solventnosti, CBCG djeluje proaktivno i preduzela je dodatne mjere predostrožnosti kako bi isključila sve potencijalne rizike.

“U toku je analiza koju sprovodi Sektor kontrole u bankarskom sistemu, a od MMF-a je zatraženo da uradi analizu potencijalne transmisije rizika sa SAD tržišta na crnogorski bankarski sistem. Na globalnom nivou, međutim, veliki izazov je potencijalni pad povjerenja u banke,  stoga će biti od velikog značaja naredni mjeseci koji će pokazati da li će se pojaviti još banaka sa ranjivostima. Odluka Evropske centralne banke (ECB) da od prošle nedjelje poveća referentnu kamatnu stopu, a ne da vodi politiku monetarnog popuštanja, predstavlja jasan signal da ova vodeća evropska finansijska ustanova ne očekuje krizu u bankarskom sektoru”, zaključuju iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *