Savjet CBCG: Oprez prilikom emisije državnih obveznica na domaćem tržištu

Emisija obveznica na domaćem tržištu mogla bi usloviti odliv depozita iz banaka, što bi se odrazilo na njihovu likvidnu poziciju, odnosno raspoloživost sredstava koje banke plasiraju ka stanovništvu i privredi, stav je Savjeta Centralne banke Crne Gore.

Na 137. sjednici ovog tijela kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić, konstatovano je da je bankarski sektor stabilan i da ga karakterišu dobri pokazatelji poslovanja. Ipak, zbog mogućeg emitovanja državnih obveznica na domaćem tržištu, preporučuju da se prije same odluke “pripemi detaljna analiza uticaja na bankarski sistem”.

“Imajući u vidu potrebu očuvanja finansijske stabilnosti, pomenute rizike treba pažljivo sagledati i biti oprezan prilikom donošenja odluke o zaduživanju države na domaćem tržištu”, zaključili su članovi Savjeta CBCG.

Takođe je odlučeno da stopa kontracikličnog bafera kapitala za drugi kvartal 2023. godine bude 0%. CBCG donosi odluku o ovoj stopi za teritoriju Crne Gore na osnovu Zakona o kreditnim institucijama i prethodno sprovedenih analiza trendova u bankarskom sektoru i ukupnoj ekonomiji.

“U skladu sa pomenutim zakonom, CBCG ima i obavezu da najmanje jednom godišnje sprovede postupak preispitivanja utvrđivanja ‘ostalih sistemski važnih kreditnih institucija’ (OSV), kao i stopa bafera koje su one dužne da održavaju. Kao rezultat sprovedenog postupka, donijeta su rješenja kojima je utvrđeno da su kreditne institucije koje su do sada bile utvrđene kao OSV i dalje zadržale ovaj status, pri čemu im se ove godine pridružila još jedna kreditna institucija – sada prvi put utvrđena kao OSV”, dodaju iz CBCG.

Savjet je razmatrao Izvještaj o nadgledanju platnih sistema za 2022. godinu, u kome se još jednom konstatuje da je platni sistem CBCG radio neometano i imao 12,5 miliona transakcija ukupne vrijednosti od 18,3 milijarde eura, što je 9,9% više u odnosu na 2021. godinu.

Check Also

Najavljeno formiranje nove banke u vlasništvu Republike Srpske

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da bi trebalo da bude formirana banka koja …

One comment

  1. Konačno bravo za cb cg. Hvala.

    I za budalasti savjet takođe.

    Neko mora čuvati privid ozbiljnog u sistemu.

    A Damjanović, Irena Radović i Milatović su štetočine goleme koje su odlučile zbog ličnog džepa da unište CG ekonomiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.