Centralne banke udruženo protiv panike na tržištu

Neke od najvećih svjetskih centralnih banaka okupile su se u nedjelju da spriječe širenje bankarske krize nakon što su švajcarske vlasti naložile banci UBS da preuzme rivalsku Credit Suisse u istorijskom dogovoru podržanom garancijom države.

Ubrzo nakon saopštenja o preuzimanju u nedjelju uveče, američke Federalne rezerve, Evropska centralna banka (ECB) i druge velike centralne banke oglasile su se kako bi umirile tržišta zahvaćena bankarskom krizom koja je počela ranije ovog mjeseca kolapsom dvije američke banke, prenosi Reuters.

U globalnom dogovoru koji nije viđen od vrhunca pandemije, Fed je saopštio da se udružio sa centralnim bankama u Kanadi, Engleskoj, Japanu, EU i Švajcarskoj u koordinisanoj akciji za jačanje likvidnosti tržišta. ECB je obećala da će podržati banke eurozone kreditima ako bude potrebno.

Predsjednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) i ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen) pozdravili su najavu švajcarskih vlasti, a njihov potez takođe je pohvalila i Banka Engleske. Neki investitori takođe su pozdravili preuzimanje Credit Suisse, ali su uglavnom ostali oprezni.

Problemi ostaju u američkom bankarskom sektoru, gdje su akcije banaka ostale pod pritiskom uprkos potezu nekoliko velikih banaka koje su deponovale 30 milijardi dolara u First Republic Bank (FRB), nakon što je ova banka potresena kolapsom banaka SVB i Signature. U nedjelju je S&P Global snizio kreditni rejting FRB, navodeći da priliv depozita možda neće riješiti problem likvidnosti, prenosi Biznis.rs.

Prema podacima švajcarske privatne bankarske koroporacije Julius Baer, akcije banke UBS oslabile su u pretprodaji u ponedjeljak ujutro za sedam odsto, dok su akcije Credit Suisse zabilježile pad od 58 procenata.

Narodna banka Saudijske Arabije, koja je vlasnik 9,9 odsto udjela u Credit Suisse, izgubila je 2,1 odsto vrijednosti.

Check Also

Mali akcionari ponudili na prodaju 5,7 odsto akcija “Plantaža”

Grupa malih akcionara oglasila je na Montengroberzi prodaju 5,7 odsto ili 10.200.000 akcija koje imaju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.