Centralne banke udruženo protiv panike na tržištu

Dodajte komentar

Neke od najvećih svjetskih centralnih banaka okupile su se u nedjelju da spriječe širenje bankarske krize nakon što su švajcarske vlasti naložile banci UBS da preuzme rivalsku Credit Suisse u istorijskom dogovoru podržanom garancijom države.

Ubrzo nakon saopštenja o preuzimanju u nedjelju uveče, američke Federalne rezerve, Evropska centralna banka (ECB) i druge velike centralne banke oglasile su se kako bi umirile tržišta zahvaćena bankarskom krizom koja je počela ranije ovog mjeseca kolapsom dvije američke banke, prenosi Reuters.

U globalnom dogovoru koji nije viđen od vrhunca pandemije, Fed je saopštio da se udružio sa centralnim bankama u Kanadi, Engleskoj, Japanu, EU i Švajcarskoj u koordinisanoj akciji za jačanje likvidnosti tržišta. ECB je obećala da će podržati banke eurozone kreditima ako bude potrebno.

Predsjednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) i ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen) pozdravili su najavu švajcarskih vlasti, a njihov potez takođe je pohvalila i Banka Engleske. Neki investitori takođe su pozdravili preuzimanje Credit Suisse, ali su uglavnom ostali oprezni.

Problemi ostaju u američkom bankarskom sektoru, gdje su akcije banaka ostale pod pritiskom uprkos potezu nekoliko velikih banaka koje su deponovale 30 milijardi dolara u First Republic Bank (FRB), nakon što je ova banka potresena kolapsom banaka SVB i Signature. U nedjelju je S&P Global snizio kreditni rejting FRB, navodeći da priliv depozita možda neće riješiti problem likvidnosti, prenosi Biznis.rs.

Prema podacima švajcarske privatne bankarske koroporacije Julius Baer, akcije banke UBS oslabile su u pretprodaji u ponedjeljak ujutro za sedam odsto, dok su akcije Credit Suisse zabilježile pad od 58 procenata.

Narodna banka Saudijske Arabije, koja je vlasnik 9,9 odsto udjela u Credit Suisse, izgubila je 2,1 odsto vrijednosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *