Western Balkans ESG Summit od 26. do 28. aprila u Porto Montenegru

Dodajte komentar
Western Balkans ESG Summit, koji će okupiti preko 400 visokih predstavnika vlada, međunarodnih institucija, te lidera poslovnih zajednica regiona i svijeta, održaće se od 26. do 28. aprila u Porto Montenegru.

Samit organizuju Sustineri Partners i Porto Montenegro, pod pokroviteljstvom crnogorske Vlade.

Kako su saopštili organizatori, samit će pružiti platformu za konstruktivni dijalog o prilikama za privlačenje investicija i brži ekonomski rast zemalja u regionu, kroz usvajanje standarda održivog poslovanja i razvoj zelenih inovacija i tehnologija.

Direktorica konsultantske kuće Sustineri Partners, Biljana Braithwaite, kazala je da je samit prilika da se donosioci odluka i biznis zajednica u regionu pripreme za primjenu ESG standarda, kao temelja za zaštitu životne sredine, ljudskih prava i odgovornog korporativnog upravljanja, koji postaju neminovnost za sve one koji žele da osiguraju investicije ili ostanu konkurentni na stranim tržištima, prije svega tržištu Evropske unije (EU).

– Pojedine kompanije u regionu su već napravile značajne iskorake u primjeni ESG standarda, dok se većina i dalje upoznaje sa obavezama i izazovima koji proističu iz zahtjeva regulatora, finansijskih institucija i investitora. Vjerujemo da naš skup dolazi u pravom trenutku, a cilj nam je da postane renomirani godišnji događaj, koji će napraviti pozitivne promjene za društvo kroz pokretanje strateških inicijativa – kazala je Braithwaite.

Predstavnik Porto Montenegra Danilo Kalezić kazao je da su kroz realizaciju niza projekata vezanih za zaštitu životne sredine, kao što su smanjanje emisija gasova sa efektom staklene bašte, smanjenje korišćenja plastike i stvaranja otpada, kao i zaštitu lokalnih vrsta riba i školljki, već demonstrirali posvećenost održivom razvoju.

– Samit smatramo prilikom da važnost ovih tema dodatno podignemo u okviru poslovne zajednice – poručio je Kalezić.

Događaj je podržala i Vlada Crne Gore, ističući svoju posvećenost društveno ekonomskom progresu u čijem je temelju koncept održivog razvoja i briga o svakom pojedincu.

– U takvim okolnostima, zaštita životne sredine, predstavlja proces koji ide ruku pod ruku sa odgovornim upravljanjem i izgradnjom stabilnog partnerstva sa društveno odgovornim kompanijama i inicijativama. Sa ovom temom visoko postavljenom u agendi Vlade, a cijeneći značaj samog koncepta održivog razvoja za Crnu Goru i Zapadni Balkan, Vlada je podržala ideju Sustineri Partners za realizaciju predstojećeg WB ESG Samita – saopšteno je iz Vlade.

Registracija za Western Balkans ESG Summit je otvorena od danas i može se izvršiti na službenoj web-platformi skupa www.esgwesternbalkans.com.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *