Tvrde da su sakrili oglas i namjestili posao Plantažama

Dodajte komentar

Postupak po tužbi kompanije Imperia Troy Hotel grupa (ITH grupa) Iusufa Ademija protiv Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) u Privrednom sudu krenuo je ispočetka pred novim sudijom Filipom Vujoševićem, u kom ova kompanija traži naknadu štete zbog javnog poziva za izdavanje restorana Jezero na Vranjini.

Ukazuju da je javni poziv objavljen u Pobjedi 15. februara 2021. godine, sa sedam dana roka za dostavljanje ponuda, ali da nije bio vidljiv na sajtu NPCG, na šta ih obavezuje uredba o prodaji i zakupu državne imovine, zbog čega su za njega saznali tek dan pred otvaranje ponuda 22. februara. Zato nijesu mogli na vrijeme da kompletiraju i dostave ponudu, iako su zadovoljavali sve kriterijume.

Iz ITH grupe navode da su od komisije NPCG tražili da zastane sa postupkom i ponovo pravilno objavi poziv, što su odbili, već su otvorili ponude i sve tri odbacili kao neispravne, a postupak obustavili. Umjesto da raspišu novi poziv, prostor su dali Plantažama, ranijem dugogodišnjem zakupcu, iako je njihova ponuda na tom konkursu odbačena.

Tužbom traže naknadu izgubljene dobiti za pet godina, u skladu sa poslovnim rezultatima Plantaža u tom restoranu.

U odgovoru na tužbu iz NPCG navodi da su oglas objavili u skladu sa propisima, a to što ga tužilac nije blagovremeno vidio i nije podnio ponudu je isključivo njegova krivica. Sve i da je podnio blagovremenu i urednu dokumentaciju, ukazuju, to ne bi podrazumijevalo njegov uspjeh u postupku javnog nadmetanja.

Ukazuju da za naplatu izgubljene dobiti moraju biti ispunjeni uslovi da nije ostvarena korist te da postoji određeni stepen izvjesnosti da je mogla biti ostvarena. Nije, kako navode, dovoljno optimističko predviđanje ili planiranje dobitka. Odbacuju da se kao parametar za obračun eventualne izgubljene dobiti mogu koristiti podaci Plantaža, jer je riječ o njihovom poslovanju te faktorima koji nemaju veze sa ITH grupom. Zbog toga traže da sud odbije kao neosnovan njihov tužbeni zahtjev.

Sudija Vujošević je odredio finansijsko vještačenje, navodeći da će zadatak i vještaka odrediti naknadno, a iduće ročište zakazao za 20. april.

Kompanija je podnijela i krivičnu prijavu SDT-u protiv tadašnje direktorice NPCG Jelene Kljajević i Plantaža navodeći da su na organizovan način protivpravno omogućili ovoj kompaniji da obavlja djelatnost u restoranu Jezero na Vranjini.

Prema podacima sa sajta NPCG, javni poziv je objavljen 15. februara, ali ne u dijelu predviđenom za javne nabavke, već u dijelu aktuelnosti, sa naslovom da se ustupaju u zakup poslovni prostor, bez navoda o kojima je riječ, prije nego se uđe na postavljeni link koji vodi ka oglasu u Pobjedi. Na isti način je u novembru 2020. godine oglašen i zakup zemljišta za privremene objekte u NP Lovćen, ali je to bilo specifirano prije ulaska u oglas.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *