Sberbank isplaćuje rekordnu dividendu

Dodajte komentar

Upravni odbor najvećeg ruskog zajmodavca, državnog Sberbanka preporučio je isplatu dividende od 25 rubalja (0,3260 dolara) po dionici i ukupnu isplatu od rekordnih 565 milijardi rubalja, rekao je novinarima u petak izvršni direktor German Gref.

Time je ostvaren rekord po udjelu isplaćene dobiti. Prethodnih godina banka je dijelila samo 40-56 odsto svoje dobiti dioničarima, dok je preporuka od petka iznosila oko 200 odsto od 270,5 milijardi rubalja neto dobiti banke u 2022.

Iako su sankcije smanjile dobit prošle godine za 80 odsto u odnosu na 2021, Sberbank se ipak našla u poziciji da ostvari veliku isplatu zahvaljujući “trajnosti poslovanja”, rekao je izvršni direktor Herman Gref u izjavi.

“Naše dividende nisu samo dodatni finansijski prihod za svakog privatnog dioničara, kojih imamo 1,5 miliona, nego i značajan doprinos državnom budžeti”, dodao je Gref, inače dugogodišnji privredni izaslanik predsjednika Vladimira Putina.

Ruski budžetski deficit skočio je zbog povećanja potrošnje za odbranu, kao i zbog učinka sankcija na prihode zemlje od nafte i gasa.

Isplata državi “znatan je iznos novca koji će dodati dodatnih 1 odsto očekivanih budžetskih prihoda ove godine”, rekla je Sofya Donets, glavna ekonomistkinja Renaissance Capitala.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *