Sa računa skidaju, penzionere ne pitaju

Dodajte komentar

Upravni odbor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) je na predlog Saveza udruženja penzionera sa februarske penzije, koja se ovih dana isplaćuje, skinuo penzionerima jedan euro i taj novac je usmjeren za pomoć stanovništvu Turske i Sirije,koje su nedavno pogodili razorni zemljotresi, ali o tome nijesu obaviješteni pojedini članovi Saveza udruženja penzionera. Riječ je o sumi od 89.301 eura.

Odluka je zaključak sa sjednice Upravnog odbora Fonda (PIO) održane 13. marta, a zahtjev je inicirao Savez udruženja penzionera, pa se odbitak sa februarske penzije odnosi isključivo na njihove članove, kojih je više od 80.000 u Crnoj Gori.

Na osnovu zahtjeva penzionera, članova Saveza udruženja penzionera Crne Gore, ovo udruženje je prema svojim članicama, opštinskim udruženjima penzionera, iniciralo pokretanje akcije prikupljanja novčane pomoći stanovništvu Turske i Sirije, stradalom u nedavnim zemljotresima koji su pogodili te države. Novčana pomoć bi se prikupila putem obustave na isplatu penzije za februar, u iznosu od jednog eura za sve članove udruženja,navedeno je u zaključku Fonda PIO, u koji su Vijesti imali uvid.

U zaključku se dodaje da su pismenu saglasnost za sprovođenje predložene aktivnosti dostavili opštinska udruženja penzionera iz: Andrijevice,Bara, Bijelog Polja, Budve, Berana, Cetinja, Danilovgrada, Herceg Novog, Kolašina, Kotora, Mojkovca, Nikšića, Podgorice, Plava, Pljevalja, Plužina, Rožaja, Šavnika, Tivta, Ulcinja, Žabljaka, Petnjice, Tuzi, Zete i Gusinja.

Međutim,više penzionera konktaktiralo je juče redakciju Vijesti, jer su zbunjeni zašto im je bez njihovog znanja oduzet jedan euro, posebno iz razloga što u javnosti nije bilo saopštenja u vezi sa zaključkom, ni od strane Fonda PIO, ni od Saveza udruženja penzionera. Jedan od penzionera koji je kontaktirao redakciju ispričao je da je zvao Fond PIO od koga je dobio objašnjenje o skidanju novca za pomoć dvijema državama, kao i da mu je službenik Fonda rekao da su zatrpani sličnim pitanjima cijeli dan.

Iz Saveza udruženja Vijestima do zaključenja broja nije odgovoreno u skladu sa kojim zakonom je penzionerima oduzet jedan euro, kao i zašto ih o ovome ranije nijesu obavijestili. Iz Fonda PIO je nezvanično rečeno da su oni glasanjem članova upravnog odbora, među kojima je i predstavnik Saveza penzionera, usvojili i realizovali zahtjev.
Fond PIO je, shodno zaključku sa sjednice, uplatio juče na žiro-račun Crvenog krsta Crne Gore pomoć od 89 hiljada eura.

“Iznos pomoći od 89.301 eura potrebno je proslijediti za potrebe stradalog stanovništva Turske i Sirije u jednakim iznosima od po 50 odsto od ukupnog iznosa, navedeno je u dopisu upućenom Crvenom krstu, koji potpisuje vršilac dužnosti direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić.

Prema januarskom izvještaju Fonda PIO, ukupan broj penzionera u Crnoj Gori iznosio je 110 hiljada. Među njima, 64.579 je korisnika starosne penzije,invalidsku penziju prima njih 17.291, a pravo na porodičnu penziju ima 28.247 osoba.

Prosječna penzija za januar iznosila je 374 eura,dok je minimalac iznosi gotovo 260 eura.

Vijesti

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *