Kako je bivši as Arsenala neobičnim biznisom stekao bogatstvo od 11 milijardi eura

Dodajte komentar

Igrao je u timovima poput Milana, Arsenala ili Getafea, ali nije fudbal ono što je Mathieua Flaminija učinilo drugim najbogatijim igračem svijeta, već njegova ulaganja van terena. Konkretno – njegova kompanija GFBiochemicals, osnovana 2010. godine.

Francuz nudi ekološku alternativu petrohemikalijama prisutnim u plastici, a to se postiže uzimanjem kućnog otpada ili stajskog đubriva i pretvaranjem u levulinsku kiselinu, koja može do 80 odsto da smanji emisiju ugljen-dioksida koji nastaje u proizvodnji ovih proizvoda.

Unosni posao mu je prema prestižnom časopisu “Forbes” donio bogatstvo veće od 10 milijardi funti, odnosno preko 11 milijardi eura!

“Odrastao sam u Marsju, blizu mora, i od malih nogu bio sam svjestan ekoloških problema oko plastike u okeanima i hemijskog zagađenja”, objasnio je bivši igrač u jednom intervjuu.

Flamini je zadržao 60 odsto učešća u firmi i postao njen izvršni direktor, a dodao je da ne radi samo kada spava i da je maksimalno posvećen poslu.

Inače, brunejski nogometaš Faiq Bolkiah je najbogatiji fudbaler svijeta. Bolkiah je nećak sultana od Bruneja Hassana Bolkiaha i sin princa Jefrija Bolkiaha, a njegovo nasljedstvo je vrijedno 20 milijardi eura što ga čini najbogatijim fudbalerom svijeta.

Klix.ba

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *