Funkcioneri i partije prošle godine platili 103.000 eura zbog kršenja zakona

Dodajte komentar

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je tokom 2022. godine, nadležnim sudovima za prekršaje podnijela ukupno 1.556 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog kršenja antikorupcijskih zakona.

Kako preciziraju iz te institucije, na čijem je čelu Jelena Perović, tokom protekle godine okončana su ukupno 1.043 postupka (uključujući i postupke po zahtjevima iz prethodnih godina i realizovane prekršajne naloge), od čega su u 92,6 odsto izrečene sankcije, pa su javni funkcioneri i partije platili novčane kaznu u ukupnom iznosu od 103.590 eura zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije i Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

“Zbog kršenja antikorupcijskih zakona iz svoje nadležnosti, Agencija je u 2022. pokrenula za 34 odsto više prekršajnih postupaka u odnosu na 2021. godinu, a znatno više i u odnosu na godišnje nivoe prethodnih godina rada. Ovo je, prvenstveno, generisano velikim brojem pokrenutih prekršajnih postupaka u oblasti provjere prihoda i imovine, ali i znatnim povećanjem broja pokrenutih postupaka zbog kršenja Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”, kažu iz ASK.

Među okončanim predmetima u 2022. godini je i 11 prekršajnih naloga iz prethodne godine, u kojim je traženo sudsko odlučivanje, nakon čega su sudovi izrekli sedam opomena i tri novčane kazne u iznosu od 560 eura.

“Agencija u kontinuitetu realizuje preporuku eksperata Evropske komisije koja se odnosi na oduzimanje imovinske koristi stečene izvršenjem prekršaja. S tim u vezi, u zahtjevima za pokretanje prekršajnih postupaka koje dostavlja nadležnim sudovima za prekršaje, osim što zahtijeva osudu i kažnjavanje okrivljenog za izvršeni prekršaj, Agencija predlaže i oduzimanje imovinske koristi stečene izvršenjem prekršaja, što je najčešće praksa u postupcima zbog kršenja zakonskih ograničenja u vršenju javne funkcije. U toku 2022. godine, Agencija je u dva slučaja od nadležnih sudova za prekršaje zahtijevala oduzimanje imovinske koristi koja je stečena izvršenjem prekršaja, u oblasti ograničenja u vršenju javnih funkcija. U izvještajnom periodu, na osnovu zahtjeva Agencije, sud je u jednom predmetu iz 2021. godine, osim izrečene opomene, oduzeo imovinsku korist stečenu izvršenjem prekršaja u iznosu od 474,30 eura”, navode iz ASK.

Odlaganja ročišta veliki problem

Iz ASK naglašavaju da se suočavaju sa problemom čestih odlaganja ročišta zbog nemogućnosti uručivanja poziva strankama, tj. javnim funkcionerima, zbog nedostavljanja preciznih adresa u njihovim izvještajima o prihodima i imovini, neprijavljivanja promjena svojih adresa u MUP-u, što onemogućava efikasno okončanje postupaka i iziskuje dodatne troškove i za sud i za Agenciju.

“I tokom 2022. godine Agencija se suočavala sa izazovima u pogledu nedostatka kadrovskih kapaciteta u ovoj oblasti, imajući u vidu da dva službenika, osim izrade zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka i žalbi, pristupaju i ročištima pred sudovima za prekršaje, što izuskuje dodatno vrijeme. Uprkos navedenom, uspješno su sprovedene sve aktivnosti koje spadaju u djelokrug rada Agencije u ovoj oblasti”, navode iz ASK i dodaju da su ovlašćeni službenici Agencije, zastupajući predmete iz oblasti rada ASK, tokom 2022. godine pristupili na 543 ročišta pred nadležnim sudovima za prekršaje u Crnoj Gori.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *