Zbog bankrota tri banke sa berzi “isparilo” oko 500 milijardi dolara

Dodajte komentar

Oko 500 mlrd USD dolara je “isparilo” s finansijskog tržišta zbog pada vrijednosti dionica banaka usljed bankrota tri američke banke i velike švajcarske banke Credit Suisse, a “vjetar panike” nije prestao iako su američka i švajcarska centralna banka potpuno odriješile kese da spasu sredstva ulagača u propalim bankama.

Američke vlasti i švajcarska centralna banka nisu nikako htjele da dozvole da SAD i Evropa dožive novu finansijsku katastrofu kao 2008. godine i požar je zasad ugašen desetinama milijardi dolara i evra, ali potres na berzama i finansijskom svijetu je popriličan i finansijski stručnjaci ne kriju da je zlato zasad jedino sigurno pribježište za ulagače.

Cijena kilograma zlata od 18 karata u Evropi je zbog ranijih kriza dostigla vrtoglavih 43.000 EUR i stručnjaci kažu da nikako neće padati, već, naprotiv, može i da poraste.

Ekonomske analitičare zabrinjava posljedica: da inflacija neće jenjavati, a opšte stanje naročito evropske, pa i američke privrede koja nešto bolje stoji, govori da će ekonomija slabiti.

Jer rat bjesni u Evropi, cijene energenata i hrane su pogodile veliki dio siromašnog svijeta, a lanci svjetske trgovine su pokidani. Na to da je svjetski haos možda na pomolu ukazuje sve ozbiljniji, zasad sam trgovinsko-tehnološki sukob SAD i Kine, koji prijeti da se izrodi i u vojni okršaj oko Tajvana.

Iako je Evropska komisija žustro saopštila da kriza američkih banaka i Credit Suisse nije ozbiljnije porementila evropske banke, neke od najvećih među njima su u prvi mah doživjele pad svojih vrijednosti, što je sad manje-više vraćeno na normalu.

Ali urušavanje američkih i velike švajcarske banke je uzdrmalo cio zapadni finansijski sistem, jer se, kao i u krizi 2008. godine, postavilo pitanje kako to da nadzorini mehanizmi nisu moglo da predvide i spriječe veoma loše poslove i gubitke, za koje su krivi rukovodioci tih banaka.

Mada je zasad spriječeno da bankrotiraju sistemske banke “velike toliko da ne smiju da propadnu”, ostaje pitanje kako obezbijediti da neki drugi bankarski ili menadžeri velikih finansijskih fondova ponovo ne krenu u neizvjesne avanture s plasmanima novca koji su im povjerile firme i pojedinci.

Italijanski list “Republika” konstatuje da države iz budžeta, dakle novcem poreskih obveznika, običnih građana, opet spasavaju finansijere i banke od propasti.

Najnovije istraživanje javnog mnjenja u EU ukazuje da su građani više nego zbog rata u Ukrajini zabrinuti zbog porasta cijena, posebno energenata i hrane, odnosno zbog pada svoje kupovne moći jer je korpa osnovnih potrepština sve skuplja.

U analizi portala “Euobzerver” se ukazuje da su vanredno porasli profiti mnogih firmi koje su koristile vanredne mjere zbog pandemije korona virusa, energetske krize, pucanja trgovinskih i lanaca snabdijevanja, dok su plate ostale iste, a neke su i smanjene.

Smatra se apsolutno neopravdanim što su neki veliki lanci supermarketa dizali cijene i preko 50%.

Tako je, recimo, hrana u Portugaliji poskupjela za 30% za samo godinu dana i to onih proizvoda koji su tamo najvažniji: ribe, mesa, povrća, voća, pirinča, ulja, jaja, šećera, mlijeka, hljeba, brašna.

Portugalska vlada, slično drugim u EU, poručila je da je “sad zaista svega dosta” i poslala desetine finansijskih inspektora čiji je zadatak bio da utvrde koje su cijene “dizane neopravdano opako”.

U više zemalja EU su merama vlasti ili samih proizvođača i trgovaca cijene “osnovne korpe namirnica” zasad smanjene, a svi se pitaju šta će dalje biti.

Ali, to je samo “bacanje prašine u oči” narodu – smatra njemački portal “Eurointelidžens” koji kaže da mu to liči na obrnutu poruku francuske kraljice Marije Antoanete gladnom narodu: “Pa jedite (pojeftinjeni) hljeb, ako ne možete kolače”.

U analizi njemačkog portala se zaključuje da ovo samo privremeno i djelimično gašenje požara ne može zaustaviti cijene i urušavanje kupovne moći stanovništva, kako zbog opšte geopolitičke situacije u Evropi i svijetu, tako i zbog jasne prijetnje da će se već velika suša tokom zime nastaviti i na proljeće i tokom ljeta.

Sindikati s pravom traže povećanja plata zaposlenih što će neminovno izazvati pogubnu spiralnu trku naviše “plate-inflacija”, a rješenje se ne vidi, navodi “Eurointelidžens”.

(Vijesti/BETA)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *