Vasle: Slovenački bankarski sistem i dalje posluje stabilno

Naša odluka da ponovo naglo podignemo kamatne stope temelji se na inflaciji, objasnio je nakon sastanka Vijeća Evropske centralne banke guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

Odlučnim podizanjem kamatnih stopa Evropska centralna banka (ECB) pokazala je da će nastaviti borbu protiv vrtoglave inflacije, iako je ona posljednjih mjeseci lagano zahladila.

“Inflacija koja ne zavisi od dnevnih događaja, temeljna inflacija ostaje visoka i blago je porasla”, objasnio je za Radio Slovenije Vasle.

“Procjenjujem da će dalje povećanje kamata biti potrebno, no ovaj put smo svjesno odlučili da pričekamo da vidimo kakav će biti trend inflacije u sljedećim mjesecima”, dodao je, rekavši da su na sjednici Vijeća ECB-a takođe dosta vremena posvetio nedavnom padu dviju američkih banaka i velikim problemima s likvidnošću jedne od najvećih švajcarskih banaka.

Bankarski sistem izuzetno je povezan i isprepleten. Uprkos tome, nisu preduzeli nikakve posebne mjere po tom pitanju, evropske banke nisu ni u kakvoj krizi likvidnosti, izvijestila je novinarka Radia Slovenija Urška Jereb.

Slično je Vasle ustvrdio i za banke koje posluju u Sloveniji: “Kapitalna adekvatnost i likvidnost banaka zbog toga nije narušena, ukratko, slovenački bankarski sistem i dalje posluje stabilno.”

Zbog navedenih problema, Banka Slovenije je već prošle godine od banaka ražila veći kapital.

(SEEbiz)

Check Also

Dodik: Imamo uvjeravanja da je Kina odlučila da prihvati obveznice RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je sinoć da raspolaže uvjeravanjima da je Kina odlučila …

Leave a Reply

Your email address will not be published.