UPCG: Povući Nacrt zakona o solidarnom doprinosu sa javne rasprave

Nacrt Zakona o solidarnom doprinosu treba povući sa javne rasprave koja je traje do 20. aprila, zaključeno je na sastanku privrednika održanom u Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG).

Iz ovog poslovnog udruženja navode da su učesnici sastanka naveli konkretne komentare i sugestije, ističući članove 140 i 147 Ustava Crne Gore, te apostrofirali sporne elemente zakonskog teksta.

“Iskazali su jedinstven stav da kriterijumi kojima se određuje na koga zakon treba da se primijeni nisu relevantni, i to iz razloga što su kvantitativni a ne kvalitativni, te finansijsku sliku poslovanja ne prikazuju na pravi način. Poručili su da se ovim zakonom Crna Gora može prikazati kao nepredvidiva poreska destinacija sa oscilirajućim porezima, što šalje veoma lošu poruku ne samo domaćim, već i stranim privrednicima i investitorima. Iz tog razloga, predmetni nacrt može postati svojevrstan dodatan teret po pitanju dalje realizacije i održivosti poslovnih inicijativa, a time i ukupnog ekonomskog rasta i razvoja Crne Gore. Da bi takav scenario izbjegli, privatni sektor od prvog dana mora biti uključen u sve proces planiranja mjera i politika koje se, direktno ili indirektno, odražavaju na poslovanje privrede, a time i budžetske prihode ostvarene po tom osnovu”, navode iz UPCG.

Oni razumiju namjeru resornog ministarstva da određenim potezima dodatno podrži stabilnost i sigurnost javnih finansija.

“UPCG i njeno članstvo ostaju otvoreni za saradnju i konstruktivan, otvoreni dijalog, usmjeren na iznalaženje rješenja za stanje državnog budežeta, a naročito za nagomilane probleme sektora privrede. Sve sugestije dobijene na ovom i sastancima koje će istim povodom uskoro organizovati, UPCG će priključiti već prikupljenim komentarima članstva, a zatim ih tako objedinjene, u roku određenom za javnu raspravu, dostaviti resornom ministarstvu”, zaključuju predstavnici UPCG.

 

 

 

Check Also

Dodik: Imamo uvjeravanja da je Kina odlučila da prihvati obveznice RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je sinoć da raspolaže uvjeravanjima da je Kina odlučila …

Leave a Reply

Your email address will not be published.