Srbiji od Svjetske banke 27,7 miliona eura za razvoj tržišta kapitala

Dodajte komentar

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je zajam u iznosu od 27,7 miliona eura ili 30 miliona dolara za podršku Srbiji da produbi i dodatno razvije tržište kapitala kroz projekat “Podsticanje dugoročnog finansiranja kroz razvoj tržišta kapitala”.

“Diverzifikovani izvori i instrumenti finansiranja, zajedno sa produbljenim finansijskim sektorom, od presudnog su značaja za dugoročni, održiv privredni rast Srbije”, rekao je direktor Kancelarije Svjetske banke u Srbiji Nikola Pontara.

Dodao je da će se tim zajmom pomoći Vladi Srbije da realizuje Strategiju za razvoj tržišta kapitala kroz jačanje relevantnih institucija tržišta kapitala i podsticanje pravnih lica da emituju obveznice, uključujući i zelene i tematske obveznice.

Funkcionalna tržišta kapitala omogućavaju da se, kako je navedeno, izvori finansiranja diverzifikuju tako da privreda ne zavisi samo od bankarskog sektora, što posredno jača ekonomsku otpornost tokom fluktuacija kreditnih ciklusa.

Pored toga, korporativne obveznice mogu postati privlačan alternativni izvor dugoročnog finansiranja za ostvarivanje ciljeva zelene tranzicije u Srbiji.

Beta

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *