Sastanak u MF: Bankari zatražili odgađanje Zakona o solidarnom doprinosu kojim se oporezuje ekstra profit

Svi aspekti predloženog Zakona o solidarnom doprinosi – obuhvat djelatnosti, prag za oporezivanje i visina samog poreza, kao i ostali detalji biće predmet detaljne analize održivosti i primjenjivosti u praksi, zbog čega je i produžen rok za javnu raspravu.

To je kazao ministar finansija Aleksandar Damjanović, koji je – uz državnog sekretara Iliju Vukčevića i generalnu direktoricu Direktorata za poreski i carinski sistem Biljanu Peranović danas imao uvodni sastanak sa rukovodstvom banaka, na čelu sa predsjednikom upravnog odbora Udruženja banaka Crne Gore (UBCG) Aleksom Lukićem. Inicijalni sastanak o tekstu zakona bio je prilika da zajednički razmotre ukupnan ekonomski ambijent u svijetlu implikacija ovog dokumenta na investicionu klimu i dugoročni finansijski okvir.

“U konstruktivnom dijalogu, sagovornici su prenijeli otvorenost za intenziviranje saradnje u smjeru iznošenja konkretnih predloga mjera koje bi u kriznim vremenima osigurale kontinuitet u poreskoj politici i time omogućile stabilno finansiranje budžeta, uz očuvanje atraktivnosti investicione klime u korist i privrede i građana”, naveli su iz resornog ministarstva povodom sastanka o tzv. zakonu o oporezivanju ekstra profita.

Predstavnici Udruženja banaka su, pak, iznijeli stav o neophodnosti odlaganja Nacrta Zakona o solidarnom doprinosu, kako bi se sprovela sveobuhvatna analiza uticaja predviđenih mjera na kompletnu crnogorsku privredu, sa konkretnim osvrtom na kratkoročne i dugoročne benefite, odnosno manjkavosti pomenutog zakonskog rješenja.

Damjanović je odgovorio da “uvažavajući potrebu dijaloga i iznalaženje optimalne mjere između očuvanja stabilnosti budžeta i svih servisa koje država pruža, i atraktivnosti poslovnog ambijenta kao preduslova za razvoj privrede i bankarskog sektora kao stabilizatora finansijskog okvira, javna rasprava o Nacrtu zakona o solidarnom doprinosu produžena do 20. aprila”.

Iz ministarstva su takođe naveli da je sastanak bio prilika i da se razgovara i o unapređenju sistema razmjene podataka sa Upravom prihoda i carina u domenu FATCA i ostalih međunarodnih ugovora, kao i za crnogorske potrebe da bi se adekvatno odredile osnovice za oporezivanje i proširio poreski obuhvat.

Na sastanku su bili predsjednik i generalni sekretar UO UBCG Aleksa Lukić (Erste banka) i Bratislav Pejaković, zatim Esad Zaimović (Hipotekarna banka), Maja Krstić (Crnogorska komercijalna banka), Miloš Pavlović (Universal Capital bank), Vinko Nikić (Lovćen banka), Fatih Yilmaz i Goran Bakić (Ziraat bannk), Đorđe Lukić i Enesa Bekteši (Adriatic bank), Martin Leberle i Bogdan Podlesnik (NLB banka), Tarik Telaćević (Prva banka Crne Gore) i Dmitrij Likhota (Zapad banka).

Check Also

Dodik: Imamo uvjeravanja da je Kina odlučila da prihvati obveznice RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je sinoć da raspolaže uvjeravanjima da je Kina odlučila …

2 KOMENTARI

  1. Opet osim gdina Zaimovića stigao drugi ešalon… Leberle je već u odlasku…

    Šta će sad državni sekretar političar?

  2. Ipak je prvi ešalon. Pa trebalo je više da dođe gdin Lukić jer bankama bi stigao rč od skoro €15 mil.

Leave a Reply

Your email address will not be published.