OECD poboljšao izglede: Ove godine rast od 2,6, a naredne 2,9 odsto

Dodajte komentar

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) podigla je danas prognoze svjetskog privrednog rasta zbog usporavanja inflacije i ponovnog otvaranja Kine, ali smatra da je oporavak i dalje nesiguran s obzirom na velike teškoće nekih banaka.

Organizacija u novom izvještaju predviđa da će svjetski privredni rast biti 2,6 odsto u 2023. godini i 2,9 odsto 2024. godini.

U odnosu na poslejdnja ekonomska predviđanja OECD-a u novembru, stopa svjetskog privrednog rasta podignuta je za 0,4 procetna poena za ovu godinu i za 0,2 procentna poena za iduću godinu.

Organizacija je objavila nove podatke u jeku bankarske krize, ocjenjujući da bi podizanje kamatnih stopa moglo da nastavi da otkriva finansijske slabosti zbog visokog zaduživanja i pretjerane valorizaciju nekih aktiva, kao što je nedavno pokazalo zatvaranje ili spasavanje nekih od američkih banaka.

“Znaci uticaja zaoštravanja monetarnih politika počeli su da se pojavljuju u nekim djelovima bankarskog sektora, posebno u regionalnim američkim bankama”, navodi OECD u izvještaju, ukazujući na krah banke SVB u SAD.

OECD nije u izvještaju pomenula teškoće sa kojima se protekle nedjelje suočila švajcarska Credit Suisse, banke mnogo veće od američke, čiji bankrot bi mogao da predstavlja sistemski rizik za svjetsku privredu.

Kao još jednu potencijalnu ekonomsku slabost pominju se cijene nekretnina koje su počele da padaju u mnogim zemljama s mogućim “domino efektom” na druge sektore.

Međutim, uprkos tim rizicima OECD predviđa “postepeno poboljšanje” opšte ekonomske situacije tokom 2023. i 2024. godine sa određenim smirivanjem inflacije.

Sjvetski privredni rast bi trebalo da bude podstaknut potpunim ponovnim otvaranjem Kine, čija privredna aktivnost će, kako se očekuje, porasti ove godine.

U zemljama G20 najvećih svjetskih ekonomija koje predstavljaju oko 85 odsto svjetskog BDP-a, očekuje se usporavanje rasta cijena, tako da OECD predviđa da će u toj grupi inflacija opasti sa 8,1 odsto 2022. godine na 4,5 odsto 2024.

Beta

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *